Humanost na djelu: Picerija u Ilijašu pomaže gladnima

Jasmina Ćebo
Humanost na djelu: Picerija u Ilijašu pomaže gladnima
Svjesni materijalne situacije u vremenu u kojem živimo picerija "Mehdijano", u Ilijašu kod Sarajeva pomaže gladnima.

Cafe picerija "Mehdijano" osnovana je 2010. godine i nalazi se na gradskom šetalištu u ulici 126. Ilijaške brigade. Naziv je dobila po vlasniku i mjesto gdje se možete odmarati i uživati uz odabrana jela.

Ono što ovu piceriju odvaja od drugih jeste nesvakidašnji natpis koji možete pročitati na ulazu u objekt, a glasi: "Ovdje može dobiti besplatni dnevni obrok svako ko to sebi ne može priuštiti".

Posjetili smo piceriju, no vlasnika,nažalost, nismo zatekli, ali zaposlenica u piceriji kazala je za naš portal da je "gazda oduvijek bio takav". Moguće, zato što je i sam, kako priča, sa 16 godina došao u iz Sandžaka u Bosnu bez ičega, a uspio je.

"Sam je sa 16 godina došao u Bosnu. Ostao je rano bez oca. Relacija mu je bila Sandžak - Bosna, radio je s tekstilom, bio je siromašan i to je možda najveći razlog da pomaže siromašnima, a i kad je primao radnike, prioritet su imali djeca šehidskih porodica", kazala je za portal Radiosarajevo.ba jedna od zaposlenica. 

U samom početku bilo je i donacija, uglavnom stranaca kad dođu ljeti u turističku posjetu BiH, ali danas donatora gotovo i nema. Ipak, vlasnik picerije Mehdija Hodžić i porodica su uporni u nakani da pomognu gladnima.

"U ljetnom periodu dok ima dijaspore nekad nešto i uplate. Uglavnom, mi uvijek možemo nekome osigurati obrok. Koliko daš, toliko imaš, a tvoje je ono samo što daš – to je i naša vodilja", navela je nasmijana sagovornica.

Za naš portal je još kazala kako dozvoljavaju siromašnim ljudima da izaberu šta bi pojeli taj dan. Nude pice, kuhana jela, piletinu.

"To su nekad teleća supa, begova čorba, grah, piletina, pice, zavisi ko šta želi. Imaju pravo da traže šta žele", kazala je.

Porodica Hodžić oduvijek je pomagala. Bilo koja humanitarna akcija, uvijek se odazivaju.

„Svake godine organizira se memorijalni Karate turnir Rašid Buća, uvijek smo sponzor u vidu ručaka. Svake godine napravimo 30 ručaka za sudije i za učesnike“, istaknula je na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba naša sagovornica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije