WHO o tome da li vakcina koju su primili građani Jugoslavije štiti od COVID-19

Radiosarajevo.ba
WHO o tome da li vakcina koju su primili građani Jugoslavije štiti od COVID-19
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Nema dokaza da BCG vakcina štiti ljude od infekcije virusom korona, navedeno je u saopćenju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Vakcina koju su primili mnogi građani bivše Jugoslavije ublažava udar COVID-19?

Zemlje u kojima je obavezno besežiranje, odnosno, primjena BCG vakcine protiv tuberkuloze, imaju deset puta manju smrtnost od COVID-a 19, nego zemlje u kojima se one ne upotrebljavaju. Ove su statistike proizašle iz istraživanja koje su proveli američki i britanski naučnici, a rezultati studije predstavljeni su prije nekoliko dana.

U toku su dva klinička ispitivanja koja se bave ovim pitanjem i WHO će procijeniti dokaze kada budu dostupni.

U nedostatku dokaza, WHO ne preporučuje BCG vakcinaciju u smislu prevencije od COVID-19.

"Svjetska zdravstvena organizacija i dalje preporučuje neonatalnu BCG vakcinaciju u zemljama ili okruženjima sa velikom incidencijom tuberkuloze", navodi se dalje u saopštenju.

Postoje eksperimentalni dokazi iz ispitivanja na životinjama i ljudima da BCG vakcina ima nespecifične efekte na imuni sistem.

Ovi efekti nisu dobro okarakterisani i njihova klinička važnost nije poznata, navela je WHO u saopćenju postavljenom na svom web-sajtu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije