Vučić i Kurti 'ne znaju riješiti probleme': "Na Kosovu imamo populistu, a s druge strane diktatora"

1
Radiosarajevo.ba
Vučić i Kurti 'ne znaju riješiti probleme': "Na Kosovu imamo populistu, a s druge strane diktatora"
Foto: EPA - EFE / Kurti i Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti će u Briselu pokušati da nađu kompromis u sporu oko graničnog režima. Pitanje registarskih tablica i papira diže tenzije - i opterećuje putnike.

Na graničnom prelazu Jarinje na sjeveru Kosova je napetije nego inače. Specijalne jedinice kosovske policije sa mitraljezima obezbjeđuju ulice. Nenad Radosavljević automobilom prelazi granični prelaz, piše Deutsche Welle.

Vidi se kako se svakim danom povećava broj specijalnih jedinica, kaže on, opisujući situaciju kao "tešku i napetu". Radosavljević je pri ulasku na Kosovo prelijepio srbijanske tablice svog pasata.

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

Vučić u Briselu: Nova generacija Srba neće da trpi teror

Vučić u Briselu: Nova generacija Srba neće da trpi teror

Vlada Kosova je trebalo da od 1. avgusta donese obaveznu uredbu po kojoj su vozila sa srpskim tablicama morala da se preregistruju. Pored toga, na graničnim prelazima prilikom ulaska na Kosovo, srbijanska lična dokumenta treba da budu dopunjena dodatnim dokumentom.

Vlasti u Prištini su svoje postupke pravdale time da vlasti Srbije identičan postupak provode kada građani Kosova prelaze granicu. Premijer Aljbin Kurti govorio je o "mjeri reciprociteta".

Napetost u Mitrovici

Ali neposredno prije nego što je nova uredba trebalo da stupi na snagu, na Kosovu su izbili nemiri. Putevi su blokirani građevinskim mašinama, pucano je, a sirene su se čule u podijeljenom gradu Mitrovici na sjeveru Kosova. Zbog međunarodnog pritiska, Kurti je morao da odloži planiranu akciju za mjesec dana.

Ruski mediji pišu: "Srbija nam polako okreće leđa i ide ka Zapadu"

Ruski mediji pišu: "Srbija nam polako okreće leđa i ide ka Zapadu"

Bilo je to "čisto ludilo", kaže Radosavljević, i kritikuje Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića:

"Nažalost, na Kosovu imamo populistu sa jako izraženim autoritarnim osobinama. Na drugoj strani je političar koji je otišao korak dalje i sada je postao pravi diktator". Ni jedan ni drugi, kaže Radosavljević, ne umiju da rješavaju probleme – "premiještaju ih ili stvaraju nove”.

Spor izaziva politika?

Radosavljević je kosovski Srbin koji živi u Leposaviću, jednoj od četiri srpske zajednice na sjeveru Kosova. Srbi čine samo oko pet odsto stanovništva Kosova i žive pretežno na sjeveru.

90 odsto stanovništva su kosovski Albanci – poput Melihate Beširi. Ona ima malu radnju u Mitrovici i prodaje limunadu i sladoled - naravno i Srbima, kako odmah naglašava.

Vučić zahtijeva 'zajednicu srpskih općina' na Kosovu, najavio i novo naoružavanje Vojske Srbije

Vučić zahtijeva 'zajednicu srpskih općina' na Kosovu, najavio i novo naoružavanje Vojske Srbije

Ljudi nemaju problema jedni sa drugima, dobro se slažu. Politika je ta koja ovim sporom o priznanju ugrožava suživot.

Beširi se prisjeća kako je bila preplašena iznenadnim zvukom sirena popodne 31. jula. To ju je vratilo u 1999. posljednju godinu rata na Kosovu:

"Bio je to veoma loš osjećaj, jer znamo da se uzbuna ne diže u mirnim situacijama. To me je podsjetilo na vrijeme kada smo morali da bježimo."

Vučić: Molim za mir, ako ga Albanci neće – Srbija će pobijediti

Vučić: Molim za mir, ako ga Albanci neće – Srbija će pobijediti

Od završetka rata na Kosovu mir između Srba i kosovskih Albanaca je krhak - Srbija do danas ne priznaje nezavisnost Kosova. U njenom ustavu je Kosovo i dalje dio Srbije.

Presijedanje na mostu

Narod Kosova je navikao na posebne okolnosti. Radosavljeviću je dozvoljeno da se svojim automobilom registrovanim u Srbiji vozi samo do mosta u centru Mitrovice. Južni dio grada je albanski - Radosavljević se tamo vozi svojim drugim kosovskim autom.

On ne vjeruje da kosovski premijer može da odstupi od svojih zahtjeva u sporu oko registarskih tablica. Kurti bi stoga u današnjim razgovorima u Briselu mogao da ubijedi Vučića da kosovski Srbi moraju da preregistruju svoje automobile, ali bi zauzvrat mogao da pristane na osnivanje takozvne Zajednice srpskih opština - stari plan kojim bi se sprskim zajednicama dala značajna samoupravna prava.

Po Vučićevom shvatanju, kosovska vlada može da nastupa tako samouvjereno samo zato što ima podršku NATO-a. Uoči briselskog sastanka, Vučić je rekao da uz pomoć NATO-a Albanci mogu da "rade šta hoće", ali je dodao da neće dozvoliti pogrom nad srpskim narodom. "Učinićemo sve da očuvamo mir – gotovo po svaku cijenu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije