Vrućine ne gode ni životinjama: Pomozite vašim ljubimcima

S. H.
Vrućine ne gode ni životinjama: Pomozite vašim ljubimcima
Pixabay / Ilustracija
Kao i prethodnih, metereolozi i ove godine najavljuju paklene ljetne vrućine.

Visoke temperature ne pogoduju čovjeku ali ni životinjama, stoga donosimo nekoliko savjeta kako da pomognete vašim kućnim ljubimcima ili životinjama na ulici u vrelim ljetnim danima.

"Pse treba izvoditi ujutro ili navečer kada su temperature niže tako da što manje borave na vrućinama", rekao je Jasmin Kazazović, doktor iz Veterinarske stanice Sarajevo, objašnjavajući kako psi nemaju lojne žlijezde stoga se ne mogu znojiti.

"Kako ne bi dehidrirale, životinjama je potrebno dati dovoljnu količinu svježe vode", rekao je Kazazović, dodavši kako dehidracija može dovesti do uginuća životinja.

Baš poput čovjeka, ni životinje ne smiju biti izložene naglim promjenama klime, objašnjava Kazazović, te dodaje da ako psa uvodite u prostoriju u kojoj je prije toga bio uključen klima-uređaj, potrebno je isključiti isti na nekih petnaestak minuta kako bi se životinja mogla aklimatizirati.

Kad je riječ o provjetravanju prostorija u kojima su životinje ili bilo kojeg drugog načina održavanja prostora u kojem borave, doktor Kazazović nema posebnih savjeta, brigu treba voditi kao i za čovjeka.

Također, Kazazović je preporučio i da se životinje ne ostavljaju u automobilima na parkingu dok vlasnici završavaju druge obaveze ili obavljaju kupovinu.

Kada su u pitanju životinje koje se nalaze na ulicama, poput velikog broja pasa lutalica u Kantonu Sarajevo, Kazazović je pojasnio da životinje imaju instinkte da se sklone, a da građani ako su u mogućnosti mogu da im pomognu davanjem svježe vode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije