Proljeće kuca na vrata: Meteorolog Krajinović najavio kakvo će vrijeme biti u narednim mjesecima

2
A. Č.
Proljeće kuca na vrata: Meteorolog Krajinović najavio kakvo će vrijeme biti u narednim mjesecima
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Pogledajte raskošni behar u Sarajevu

Proljeće uveliko kuca na naša vrata kao sinonim buđenja, novih i ljepših početaka. Iako se često zna desiti da proljetno vrijeme biva varljivo, poznati bh. meteorolog Bakir Krajinović donosi informacije o tome kakvo nas vrijeme ovog proljeća čeka u Bosni i Hercegovini.

Prve proljetne zrake izvor su sreće za sve ljubitelje vedrog vremena, a ispijanje kafe uz uživanje u vitaminu D predstavlja omiljenu aktivnost.

O tome kakvo nas vrijeme čeka u naredna tri mjeseca, za portal Radiosarajevo.ba govori meteorolog Bakir Krajinović.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"Proljeće prema klimatolozima i meteorolozima počinje 1. marta i klimatološko proljeće u Bosni i Hercegovini prema svim raspoloživim prognoznim materijalima bit će toplije u odnosu na prosječne vrijednosti. Sva tri proljetna mjeseca bit će sa pozitivnim odstupanjem temperature zraka."

Kako kaže, najveće odstupanje temperature očekuje se u mjesecu maju. Proljeće je opisao u dvije riječi - toplije i sušnije.

"Na sjeveru naše zemlje i u centralnom cijelu odstupanja se očekuju i do 3 stepena. Kada su u pitanju padavine, očekujemo nešto manje količine u odnosu na prosječne vrijednosti tako da proljeće 2023 godine ide u trendu proteklih sezona, prošle 2022 godine - toplije i sušnije u odnosu na prosječne vrijednosti. Kako mjesec mart odmiče, sve ukazuje na ostvarenje proljetne prognoze za prvi mjesec s obzirom da su i temperature bile više u odnosu na prosječne, a kako stvari stoje prema prognozama imat ćemo manje količine padavina u odnosu na prosječne vrijednosti. Toplije, sušnije bez ikakvih razlika u odnosu na protekle sezone, kako smo najavljivali ove jeseni i zime", ističe Bakir Krajinović.

Meteorolog Bakir Krajinović objavio prognozu - saznajte kakvo će biti vrijeme u narednih 10 dana

Meteorolog Bakir Krajinović objavio prognozu - saznajte kakvo će biti vrijeme u narednih 10 dana

Mjesec mart je već ispunio očekivanja svih onih koji uživaju u dugim sunčanim danima. Meteorolog ističe kako je dosta sunca tokom ovog mjeseca i kako stvari stoje, i narednih dana bit će dosta stabilno vrijeme zbog anticiklona koji djeluje na naše vremenske prilike.

"Vrijednosti zraka tokom najtoplijeg dijela dana oko 15 stepeni Celzijusa, u Hercegovini oko 18 stepeni Celzijusa. Od nedjelje temperature idu još više, pa čak i jutarnje temperature u Bosni neće biti ispod nule kakav je slučaj bio ovih dana kada smo tokom jutra i najhladnijeg dijela dana mjerili -5 stepeni Celzijevih. Od nedjelje slijedi promjena temperaturnog režima i dosta više temperaturne vrijednosti uz dosta sunca i manje padavina", zaključuje bh. meteorolog u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije