Trombloni u kontejneru na Dobrinji: Sead Vrana otkriva kako je izbjegnuta tragedija

N. Ka.
Trombloni u kontejneru na Dobrinji: Sead Vrana otkriva kako je izbjegnuta tragedija
Foto: Fena / Sead Vrana

Prvomajski praznici u sarajevskom naselju Dobrinja samo su brzom i adekvatnom reakcijom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i policije Kanton Sarajevo prošli bez katastrofalnih posljedica.

U sarajevskom naselju Dobrinja pronađena tri tromblona

Naime, oko 21.30 Operativni centar civilne zaštite zaprimio je poziv da su u kontejneru za smeće na Trgu zlatnih ljiljana pronađena tri tromblonske mine.

"Te tromblone je neko najvjerovatnije iznio nakon što je pao mrak, vjerovatno da ne bio viđen, jer su bili položeni na vrh kontejnera. Kontejneri se nalaze otprilike 15 metara od ulaza u zgradu, okolo su bila parkirana vozila.

Srećom da je neko vidio eksplozivna sredstva i odmah pozvao policiju jer da su ih radnici istresli u kontejner za odvoz smeća vjerovatno bi došlo do aktivacije", kazao je za Radiosarajevo.ba Sead Vrana, šef odsjeka za uklanjanje eksplozivnih sredstva FUCZ-a.

Eksplozivna sredstva - undefined

Foto: FUCZ: Eksplozivna sredstva

Vrana ističe da je kod jednog od tromblona bio izvučen osigurač, što je dodatno zakomplikovalo svu situaciju, jer da je samo ispao osobi koja ih je nosila mogao se aktivirati. Zahvaljujući brzoj reakciji nadležnih, trombloni su već oko 23 sata bili neutralizirani.

"Ovakve poteze smatram, onako da se blago izrazim, izuzetno glupim postupkom. Ali, ova situacija nije jedinstvena, nažalost, u svom radu se često susrećemo sa ovakvim opasnim ponašanjem", rekao je Vrana.

Samo u prošloj sedmici ekipa FUCZ-a je neutralizirala minobacačku minu koju je neko objesio na granu blizu naselja u okolini Kaknja.

Eksplozivna sredstva - undefined

Foto: FUCZ: Eksplozivna sredstva

"Druga situacija je u Banovićima, neko je jednostavno ručnu bombu za kašiku zakačio za granu?! Imali smo situaciju u okolini Zavidovića gdje je doslovno nasred šumskog puta neko raketu od RPG-a objesio, tako da vozila nisu mogla da prolaze", rekao je Vrana i dodao:

"Jako puno ljudi baca esplozivna sredstva u smeće, rijeke, potoke, jezera, odlažu ih na nepropisan način. Uvijek ponavljamo, ukoliko imate neko eksplozivno sredstvo, znate gdje se ono nalazi, molim građane da ih ne diraju, da ih adekvatno obilježe kako bi moglo biti nađeno i pozovu broj 121, operativni centar Civilne zaštite ili policiju, kako bi ono bilo ukonjeno na propisan i siguran način", zaključio je Vrana.

Iz FUCZ-a apeluju na sve građane da postupaju u skladu sa uputstvima, te da ne dovode ni sebe ni druge u opasnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije