Vozila parkirana blizu džamija ometaju normalno odvijanje saobraćaja

O. K.
Vozila parkirana blizu džamija ometaju normalno odvijanje saobraćaja
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Auta parkirana za vrijeme džuma namaza kod Bakar babine džamije

Tokom mjeseca ramazana, posebno u noćnim satima u vrijeme teravih-namaza, pojačan je promet vozila u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Velik broj vozila podrazumijeva i velik broj potrebnih parking mjesta za ta vozila, međutim, nakon što je veliki parking kod Vijećnice uklonjen kako bi se napravila podzemna garaža, sve je manje mjesta u starogradskoj jezgri za automobile.

Zbog toga sve je više automobila parkiranih na trotoarima i na mjestima čime otežavaju normalno odvijanje saobraćaja.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba zabilježila je nekoliko fotografija za vrijeme trajanja teravije. Kako smo uspjeli vidjeti i zabilježiti oko harema Careve džamije parkiran je velik broj automobila, a većina njih zauzima voznu traku koja vodi prema Pivari.

Kako su nam kazali iz MUP-a KS, ovo je praksa vozača koja se nastavlja svakog mjeseca ramazana.

„Tokom mjeseca ramazana, kao i prethodnih godina na području Kantona Sarajevo, a prilikom održavanja vjerskih obreda, građani svoja vozila parkiraju na mjestima čime ometaju normalno odvijanje saobraćaja i kretanja pješaka“, kazali su nam iz MUP-a KS.

U vrijeme trajanja teravije namaza primjetno je prisustvo policajaca. To je sve potrebnije, zbog toga što se ugrožava normalno odvijanje saobraćaja.

„Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo preduzimaju mjere i radnje kako bi omogućili nesmetano odvijanje saobraćaja i kretanje pješaka, a prekršiocima uručuju prekršajne naloge. Što se tiče statističkih pokazatelje, sa istim ne raspolažemo u ovom momentu, jer je ramazan u toku, a svi podaci se objedinjuju krajem mjeseca“, kazali su za Radiosarajevo.ba iz MUP-a KS.

Uprava policije MUP-a KS u svom saopćenju koje je izdala još na početku ramazana pozvala je građane Kantona Sarajevo na saradnju a upravo zbog ovog problema.

Auta parkirana za vrijeme džuma namaza kod Bakar babine džamije - undefined

Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Auta parkirana za vrijeme džuma namaza kod Bakar babine džamije

 

Kako su nam ispričali policajci na terenu, dešavalo se da se autima blokira ulaz u Dom zdravlja Stari Grad i vozila hitne pomoći nisu mogla da priđu Domu.

„Tolerišemo da se parkiraju gdje neće ozbiljno ugroziti saobraćaj dok traje teravija, ali nakon što se teravija završi, počnemo da pišemo kazne. Desi se da automobili ostanu do sitnih sati, jer su vozači otišli na kafu“, pričaju nam policajci na terenu.

U vrijeme kada je ekipa portala Radiosarajevo.ba boravila kod Careve džamije, u haremu je predavanje za vjernike držao hafiz Kenan ef. Musić, glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo.

Kako nam je kazao, upoznat je sa problemom, i savjetuje vjernike da svojim prisustvom ne ometaju druge.

„Čuo sam da ljudi stvarno svugdje parkiraju, pa su mi i policajci govorili za taj problem. Ja bi samo poručio vjernicima i vjernicama da svojim prisustvom nikog ne ometaju, a pogotovo ne - ulaze u zdravstvene ustanove“, kazao nam je Musić.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije