Oko 300 mladih na Baščaršiji iftarilo sa reisul-ulemom Kavazovićem

O. K.
Oko 300 mladih na Baščaršiji iftarilo sa reisul-ulemom Kavazovićem
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Oko 300 mladih na Barščaršiji iftarilo sa reisul-ulemom Kavazovićem

Oko 300 mladih iz Bosne i Hercegovine, ali i regiona imalo je danas priliku da iftari sa poglavarom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Huseinom ef. Kavazovićem u Sarajevu.

Kako je istakao reisul-ulema, ovo je prilika da se zbliži sa mladima, i da im uljepša ramazanske dane. 

Muzički program prije samog iftara upotpunili su članovi hora Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Prije iftara mladima se obratio i profesor Senadin Lavić koji je kazao kako je čast prisustvovati ovakvom skupu.

"Na mladima je da se zbližavaju, pogotovo mladi iz regiona", kazao je Lavić.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović razgovarao je s mladima i pružio podršku njihovim aktivnostima i radu.

On je u svom obraćanju skrenuo pažnju na važnost institucionalnog organizovanja muslimana na ovim prostorima, isključivo kroz instituciju Islamske zajednice, pozivajući mlade da čuvaju islamsku tradiciju Bošnjaka.

"Drago mi je vidjeti da ste iz svih domovinskih zemalja došli u svoju maticu, u našu kolijevku Bosnu. Vaš dolazak iz svih muftijstava u Bosni i Hercegovini, iz Sjeverne Makedonije, Srbije i Sandžaka, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i s Kosova je ohrabrenje za sve nas i dokaz da smo svi, i kao muslimani i kao Bošnjaci, jedno tijelo", rekao je reisu-l-ulema.

Upozorio je na opasnost "hladnih vjetrova u Evropi" podstičući mlade da preuzmu odgovornost i ne dopuste međusobno razdvajanje.

"’Vrijeme odgovornosti već kuca na vaša vrata. Morat ćete preuzeti odgovornost za svoju budućnost, za budućnost našeg naroda raseljenog po Balkanu i svijetu. Morat ćete preuzeti odgovornost i za svoju vezu s maticom, s Bosnom. I vi u Bosni i vi izvan nje imate podjednaku odgovornost da na tome radite. Zato je dobro da se upoznajete. Trebate da zajedno studirate, poslujete, da se ženite i udajete. Mnogi rade na tome da vas razdvoje. Mi moramo ulagati još veći trud da oni u tome ne uspiju. Podijeljeni i usitnjeni teško ćemo opstati kada zapušu hladni evropski vjetrovi. A mi znamo kako hladni vjetrovi znaju biti u Evropi", kazao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije