Virusolog Šukrija Zvizdić: Na maske se naviknite, nećemo ih se tako lako osloboditi

6
J. Ćebo
Virusolog Šukrija Zvizdić: Na maske se naviknite, nećemo ih se tako lako osloboditi
Screenshot / Šukrija Zvizdić

Zbog povećanja broja zaraženih u Kantonu Sarajevo posljednjih dana, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS jučer je donio je novu Naredbu sa oštrijim mjerama, nego što ih svojom aktuelnom naredbom preporučuje Federalni krizni štab, potvrđeno je jučer za Radiosarajevo.ba.

Naša zemlja, ali i regija posljednjih dana bilježi povećan broj oboljelih od COVID-19. Kako kažu ljekari, za to su krivi građani, ali i inspekcija koja ne radi svoj posao. 

Tim povodom razgovarali smo sa specijalistom medicinske mikrobiologije i virusologom prof. dr. Šukrijom Zvizdićem

„Krizni štabovi, svugdje u svijetu, uveli su mjere koje su poznate nekoliko stotina godina unazad, a koje se moraju ispoštovati kada je u pitanju respiratorni način prenošenja mikroorganizama pa i ovoga koronavirusa. Te mjere su svugdje jedinstvene s modifikacijama ovisno o situaciji u kojoj se nalazi jedna sredina. Kod nas su uvedene osnovne mjere, a to su nošenje maski, distanca i higijena.

To je bilo još za vrijeme Dubrovačke republike. Za ono vrijeme ljudi su se pridržavali higijene koja je odgovarala onome vremenu, a sve u cilju sprečavanja virusa. To vrijedi i danas! Mi se nismo, kao ni regija niti Europa, pridržavali tih mjera jer smo mislili da predugo traje i da će se riješiti samo od sebe, što je nemoguće", govori nam Zvizdić.  

Kako ističe, moramo se pridržavati ovih osnovnih mjera što je moguće više, jer se virus prenosi s čovjeka na čovjeka, a ako mu dozvolimo on će nastaviti prelaziti s čovjeka na čovjeka.

Virusi se stoga i razlikuju od bakterija, parazita i gljivica jer oni traže živu ćeliju. 

Prema riječima ovog stručnjaka, koronavirus je već sada predvidiv

„Osam mjeseci je bilo dovoljno da se upoznamo s načinom prenošenja ovog virusa, i tu nema nikakvih nepoznanica. Kao i sve respiratorne infekcije na isti način se i on prenosi", pojašnjava nam Zvizdić.

Kada su u pitanju građani, upozorava da trebaju raditi na individualnom shvaćanju i privaćanju zaštite. 

„Od marta pa do danas je bilo sasvim dovoljno da se upoznamo s virusom i mjerama zaštite i ovo je samo problem građana koji se na isti način ne odnose prema njemu. Mlađi to olako svataju dok se stariji boje i pridržavaju mjera zaštite“, iskreno će naš sagovornik.

Na pitanje da li bi se riješio problem vraćanja starih mjera kakve smo imali s početka pandemije, kada je starijim od 65 godina i mlađima od 18 bilo zabranjeno kretanje, odgovorio je da to nije nikako rješenje.

„Time ne bismo riješili problem. Virus se prenosi, kako sam već rekao, s čovjeka na čovjeka i ovaj koronavirus opstaje unutar ljudske populacije. Naravno da postoje razne varijante kako spriječiti prenošenje bez da pravite drastične mjere zabrane koje uništavaju ekonomiju, društvo i mentalno zdravlje ljudi. Samo, to sada treba dobro realizirati“, kaže za portal Radiosarajevo.ba prof. dr. Šukrija Zvizdić, specijalista medicinske mikrobiologije i virusolog.

Zaključio je da se nećemo osloboditi nošenja maski u narednom periodu već da se trebamo na njih naviknuti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije