Vijeće za štampu: Novinari ne smiju širiti paniku među stanovništvom

Fena
Vijeće za štampu: Novinari ne smiju širiti paniku među stanovništvom
FOTO: Pixabay / Ilustracija

S obzirom na pojavu novog soja koronavirusa (COVID-19) i u našoj zemlji, Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije, podsjeća novinare, posebno urednike štampe i online medija, na važnost istinitog, odgovornog i opreznog izvještavanja, posebno u ovakvim situacijama.

"Novinari ne smiju širiti paniku među stanovništvom, informacije koje se plasiraju o koronavirusu moraju biti prikupljene od kredibilnih izvora, precizne, blagovremene i plasirane samo u svrhu informiranja javnosti", navodi Vijeće za štampu u saopćenju za javnost.

Iz Vijeća ističu kako "u vrijeme kada smo preplavljeni lažnim vijestima, mediji moraju pokazati profesionalnost pridržavajući se Kodeksa za štampu i online medije BiH u čijim Općim odredbama se navodi da novinari imaju obavezu da prema javnosti održavaju visoke etičke standarde u bilo kojem trenutku i pod bilo kakvim okolnostima".

Vijeće za štampu u BiH, također, skreće pažnju novinarima da ne koriste izraze poput „Wuhan virus“ i podsjeća na smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u kojima se preporučuje da se ne koriste geografski nazivi kad se imenuju bolesti jer to može stigmatizirati ljude koji ondje žive.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije