Dobra vijest: Naša Via Dinarica među najboljim svjetskim destinacijama

Radiosarajevo.ba
Dobra vijest: Naša Via Dinarica među najboljim svjetskim destinacijama
/ Čvrsnica; Foto: Adnan Bubalo
Stigla je dobra vijest za sve ljubitelje prirode u našoj regiji.

Prestižni National Geographic Traveler uvrstio je planinsku rutu Via Dinarica u najbolje destinacije svijeta za 2017. godinu.

Via Dinarica je megaplaninarska i pješačka staza koja povezuje prirodne i kulturne znamenitosti u Dinaridima. Na ovaj način je prepoznata i priznata kao velika razvojna šansa i potencijal, prije svega, za Bosnu i Hercegovinu.

Ova vijest sinoć kasno je objavljena na portalu National Geographic.

National Geographic Traveler je, u okviru programa "Travellers 21 Best of the World", osim prepoznavanja prirodnih ljepota Balkana, na ovaj način odao priznanje i svim organizacijama, planinarskim društvima i savezima, planinarima, avanturistima i ostalim entuzijastima koji su predano radili na ovom konceptu tokom prethodnih godina, saopćeno je iz organizacije Terra Dinarica.

U ovoj organizaciji koja u BiH na terenu koordinira aktivnosti projekta Via Dinarica, ističu da je ovo prestižno priznanje plod istrajnog, napornog, ali i vizionarskog rada partnerskih organizacija, mreže volontera i podrške međunarodnih razvojnih agencija UNDP-a i USAID-a u BiH.

Treba naglasiti da je BiH prva zemlja u regiji koja je u potpunosti obilježila i pripremila svoje etape Bijele staze Via Dinarica, koja je zvanično otvorena u junu ove godine, na Blidinju. Via Dinarica više nije samo razvojna šansa, ističu u organizaciji Terra Dinarica, nego naša realnost i na terenu potvrđena činjenica. S navedenim u vezi, potrebno je ohrabriti lokalne vlasti i partnerske organizacije da još predanije rade na očuvanju prirodnog bogatstva BiH, koje se može i mora iskorištavati na održiv način, a koji narodu može donijeti i donosi ekonomsku korist.

"Via Dinarica je politiku zamijenila prirodom", rekao je Thierry Joubert, vlasnik agencije Green Visions iz Sarajeva.

"Šta može biti ljepše od toga?"

Via Dinarica kroz BiH prolazi u tri linije-staze: Zelenoj, Bijeloj i Plavoj. Zelena vodi bh. šumama i idealna je za porodično planinarenje i rekreaciju, Plava prolazi u jugoistočnom dijelu Hercegovine i povezuje tu regiju s Jadranskim morem. Bijela staza, koja vodi vrhovima naših najviših planina, najzanimljivija je tzv. thru-hikerima, avanturistima, visokogorcima, planinarima i svima ostalima koji su željni netaknutih prirodnih ljepota i planinskog mira i spokoja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije