Hag / Uspjeh studenata iz Zenice: Plasirali se u finale svjetskog prvenstva mladih pravnika

02. 04. 2018. u 17:42:00 Fena

Shares: 277

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici na nedavno održanom svjetskom "Vis-moot" prvenstvu mladih pravnika, plasirali su se među 16 najboljih ekipa u svijetu.

Ovo je prvi put da se jedna ekipa nekog pravnog fakulteta iz Bosne i Hercegovine, ali i područja Balkana, uspjela plasirati u finalni krug ovog prestižnog takmičenja.

Na takmičenju u Beču sudjelovalo je 357 timova iz cijelog svijeta, a zenička ekipa budućih pravnika koju su činili Lejla Bošnjak, Selma Šarić, Lejla Ridžalović, Jasmina Sadriji i Azem Ahmić, sa svojim mentorima prof.dr. Zlatanom Meškićem i asistentom Igorom Rimcem, plasirala se među najbolje u svijetu nakon što je eliminirala prošlogodišnje pobjednike "Vis-moot" natjecanja iz Otave.

"Nakon četiri godine izuzetno napornog rada mi smo na ovom prvenstvu među 357 timova bili deveti i naši studenti su bili brilijantni, i u situacijama u kojima ih ja nisam mogao pripremiti i zbog toga sam ponosan. Pobijedili smo ekipe najvećih fakulteta u svijetu s milionskim budžetima, sa svojim argumentima, nastupom, profesionalnim držanjem i pripremom koja je bila izuzetno dugotrajna i naporna, i zbog toga sam jako ponosan na ove studente", rekao je Feni Zlatan Meškić.

Da bi došli do finalnog kruga natjecanja studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici deset mjeseci su se marljivo pripremali za finalno takmičenje u Beču.

"Utisci sa takmičenja još se nisu slegli, a ono što smo mi ostvarili je izuzetno značajno, jer je ime Zenica rečeno zajedno sa univerzitetima kao što je Cambridge. Ono što smo mi naučili na ovom takmičenju ne može se mjeriti sa svim što smo naučili tokom godina, kakve su nam granice, zatim puno toga sami o sebi, ali i mnogo toga o pravu", istaknula je članica tima studenata Pravnog fakulteta Zneica Lejla Bošnjak.

Ova ekipa studenata u maju odlazi na novo takmičenje u holandskom gradu Hagu.

NEMA KOMENTARA