Izdavači u čudu: Kako je BiH dospjela među top 25 tržišta knjiga na svijetu

J. Ć.
Izdavači u čudu: Kako je BiH dospjela među top 25 tržišta knjiga na svijetu
Međunarodno udruženje izdavača (International publishers association - IPA) organizacija iz Ženeve koja istražuje i promovira globalno izdavanje knjiga, svake godine objavljuje svoje statističke podatke.

Tako se prema posljednjem izvještaju IPA-e, među top 25 tržišta knjiga na svijetu uspjela smjestiti i Bosna i Hercegovina.

Tragom ovih informacija kontaktirali smo izdavačke kuće u Sarajevu koji su mišljenja da su ovi podaci daleko od realnog stanja na bh. tržištu.

"To je nešto što ne odražava stvarno stanje, jer Hrvatska objavljuje sigurno do osam puta više knjiga nego što mi prijavljujemo. Ako gledate generalno te zapise, u to ulaze članci što bi moglo generirati taj određeni broj. Kada biste gledali ukupno broj objavljenih novih knjiga u BiH a izuzmete udžbenike i neke reprinte, vjerujte da bi te cifre bile daleko niže. Mislim da IPA ovdje nije raspolagala pravim podacima, jer se ne zna ko im je bio izvor podataka. Taj optimizam ne bih prezentirao kao dobru vijest, smatram da je to daleko od realnog stanja na tržištu“, rekao je za Radiosarajevo.ba Ajdin Šahinpašić, donedavni direktor TKD Šahinpašić koji je krenuo u nove poslovne poduhvate i osnovao vlastitu firmu Malik Books koja je fokusirana na dječije izdavaštvo. 

Istog mišljenja je i zamjenik direktora TKD Šahinpašić Muris Šehić.

"U posljednje dvije godine osjeti se pad produkcije jer tržište je nekako 'zamrlo' u BiH. Tako da je prethodne godine u našoj izdavačkoj kući objavljeno oko 14 naslova. Uglavnom su to dječije knjige, beletristika, monografija i enciklopedija. Najprodavanije su dječije knjige, a kada je u pitanju tiraž on se kreće od 600 do 3.000 primjeraka“, istaknuo je Šehić za Radiosarajevo.ba.

Biblioteka_Vogosca_9_RSA.jpg - undefinedFoto: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

S informacijama da se Bosna i Hercegovina smjestila na listu s 3.000 novih knjiga prema izvještaju IPA-e, upoznat je i Damir Uzunović, direktor i urednik izdavačko-knjižarske kuće Buybook.

"Nije mi jasno kakvo je to računanje. To je potpuna neistina. Potpuno je besmisleno da u jednoj zemlji izdavaštvo koje uspije da objavi do 300 važnih društveno-korisnih djela u odnosu na jednog izdavača u Srbiji koji objavi isto naslova. Zaista me zanima kako je IPA došla do takvih podataka, jer mi je potpuno besmisleno“, iskren je Uzunović.

Kada je u pitanju izdavačka kuća Buybook, Uzunović je istaknuo da su najprodavanije knjige domaćih autora.

"Prošle godine smo imali jako vrijedne, možda i najvažnije naslove i nagrade u regiji. To su Damir Ovčina, Damir Karakaš, Milorad Popović,  Andrej Nikolaidis tu je Ahmed Burić, Abdulah Sidran, Aleksandar Hemon, Adisa Bašić. Kada je u pitanju strana literatura to je svaki novi roman Orhana Pamuka koji je među najprodavanijim knjigama i serija od četiri knjige Elene Ferrante koja je svjetsko otkriće", napomenuo je Damir Uzunović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije