Veliki uspjeh srednjoškolki iz Travnika i studentica iz Konjica na svjetskom takmičenju u Madridu

2
Radiosarajevo.ba
Veliki uspjeh srednjoškolki iz Travnika i studentica iz Konjica na svjetskom takmičenju u Madridu
Foto: Privatni album / Susret u Ambasadi BiH u Španiji i prijem kod ambasadorice Vesne Andree Zaimović

Timovi Mješovite srednje škole iz Travnika i Visoke škole za turizam i menadžment iz Konjica odnijeli su pobjede u Velikom finalu Studentske lige Svjetske turistička organizacija pri UN-u (UNWTO), čije je sjedište u Madridu, za 2022-23 godinu.

Finale ovog natjecanja održano je u Madridu, na Fakultetu Turizma - Univerziteta Complutense de Madrid.

Riječ je o Ligi Svjetske turističke organizacije UN-a (UNWTO), čija je članica Bosna i Hercegovina, koji ima za cilj osnaživanje učenika i studenata u turističkiom sektoru, te stvaranje platfome na kojoj mogu primijeniti svoja znanja u realnom vremenu i pokrenuti promjene u svojim zajednicama.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Ovogodišnja tema nazvana je “Izvan utabanih staza – Ruralni razvoj kroz turizam”.

Turizam je jedna od najbrže rastućih grana u Bosni i Hercegovini, ali ono što je potrebno u ovom trenutku je pronalaziti komparativne prednosti u odnosu na turističke ponude drugih zemalja.

Ovim su se bavile i pobjedničke ekipe, predstavivši projekte vezane uz ruralni turizam, područje na kojem naša zemlja ima mnogo toga da ponudi.

Ekipa iz Travnika, u sastavu: Alma Kajmaković, Hadžera Karahodža, Jasmina Mehića, Nedžla Mehić i Nejla Memeledžija, osmislila je projekt oživljavanja turističke ponude Vlašića, koji uključuje zimski i ljetni turizam, avanturističke izazove, gastronomsku ponudu i promociju lokalnih proizvoda, a sve u svjetlu  razvojnih održivih ciljeva.

Studentice iz Konjica osvojili prvo mjesto
Foto: Privatni album: Studentice iz Konjica osvojili prvo mjesto

Tim iz Konjica, u kojem su Amina Karić, Elma Karavdić, Dayana Mirković, Almedina Kurtić Zametica, Nevresa Mujić i Medina Ahmetović, prikazao je projekt Geofood, koji se provodi u malom seoskom gazdinstvu u opštini Šipovo, gdje je turistima omogućen potpuno prirodni ugođaj, lokalno proizvedena hrana, boravak u netaknutoj prirodi, čista izvorska voda te druge prednosti.

U Ambasadi Bosne i Hercegovine u Madridu održan je svečani prijem za finalistice takmičenja, kojom prilikom je, uz ambasadoricu Vesnu Andree Zaimović, delegaciju pozdravio i ministar savjetnik u našoj ambasadi Armin Zećo.

Svoj komentar za ove sjajne rezultate timova iz BiH, dala je i ambasadorica Andree Zaimović.

"Turizam je jedna od najbrže rastućih grana u Bosni i Hercegovini i kao takav predstavlja ogroman potencijal i veliki izazov na globalne trendove. Mladi ljudi koji su uzeli učešće u UNWTO Student’s Leaugue su agenti promjena koji turizmu pristupaju na jedan novi, drugačiji i inovativniji način.

U njihovim rukama je moćan alat – društvene mreže, koje nisu samo mogući prostor za promociju, već mogu u realnom vremenu prenijeti iskustvo trenutka ili replicirati stvarnost.

Istovremeno, predatavnici BiH na ovom natjecanju svjesni su skrivenih dragulja koji su sačuvali autentičnost, nešto što se danas sve rjeđe može naći, te osmislili način kako ih turistički predsaviti, a ne narušiti njihovu jedinstvenu vrijednost. Zato pozdravljamo njihov hrabri istup, vrijedan rad i nadasve, iskrenu želju da predstave svoju zemlju onakvom kakvu je oni vole", rekla je Vesna Andree Zaimović, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Španiji.

S obzirom na to da pri univerzitetima u Bosni i Hercegovini ne djeluju fakulteti koji se bave turizmom, utoliko je ovo priznanje još i značajnije za kompletan razvoj sektora.

Srednjoškolke iz Travnika osvojili prvo mjesto
Foto: Privatni album: Srednjoškolke iz Travnika osvojili prvo mjesto

Prilikom boravka u Madridu dogovorena je i suradnja između Visoke škole za turizam i menadžment iz Konjica i eksperata s Fakulteta Turizma Univerziteta Complutense.

Veliki doprinos u realizaciji saradnje sa Ambasadom BiH u Španiji i nastupu naših srednjoškolaca iz Travnika i studenata iz Konjica u Madridu dali su i: 

Jelica Grujić, šefica odjela za turizam u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Inja Hadžialić Bubalo, iz sektora turizma i ugostiteljstva iz Federalnog Ministarstva okoliša i turizma; Jelena Gavrilović, šefica odjela turizma i ugostiteljstva iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske; Božena Kaltak, šefica ureda Programa Ujedinih Nacija za Razvoj (UNDP) u Bosni i Hercegovini; Admir Logo, službenik Programa Ujedinih Nacija za Razvoj (UNDP) u BiH i Nedim Jašić, specijalista projekata za Europu u Svjetskoj turističkoj organizaciji Ujedinjenih Nacija (UNWTO).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije