Veliki je broj spomenika koji odaju počast zločincima

1
Radiosarajevo.ba
Veliki je broj spomenika koji odaju počast zločincima
Foto: dw.com / Spomenik Draži Mihailoviću u Bileći

Najzanimljivija stvar u vezi s prošlogodišnjim protestima koji su srušili kipove robova i kolonizatora jest da spomenici počinitelja holokausta nisu ni dolazili na naslovnice.

Ipak, istraga otkriva da postoje stotine kipova i spomenika u Sjedinjenim Državama i širom svijeta ljudima koji su podržali ili sudjelovali u ubistvima Jevreja i drugih tokom Holokausta.

Nacistički saradnici iz srednje i istočne Europe nisu bili toliko pedantni u vođenju evidencija kao njihovi saveznici iz Trećeg Reicha, što otežava dolazak do preciznog broja njihovih žrtava.

Gruba je procjena da nacistički suradnici koji su počašćeni spomenicima na američkom tlu predstavljaju vlade, vodove smrti i paravojne formacije koji su ubili pola miliona Židova, Poljaka i Bosanaca.

Počinitelji holokausta ispravan je izraz za ove ljude i organizacije, jer su oni imali bitnu ulogu u Konačnom rješenju, hapseći i protjerujući Jevreje u koncentracione logore ili ih pucajući u šume i polja istočne Europe (jedna trećina svih žrtava holokausta ubijeni u onome što se naziva "holokaust mecima"), piše američki Forward.

Bez saradnika poput onih koji zauzimaju pijedestale diljem Amerike, holokaust kakav znamo nije se mogao dogoditi.

27. januar, na Međunarodni dan sjećanja na holokaust, Forward objavljuje prvu bazu podataka spomenika nacističkim saradnicima i počiniteljima holokausta.

"Popisuje se 320 spomenika i imena ulica u 16 zemalja na tri kontinenta koji predstavljaju ljude i organizacije koji su omogućili - a često i doslovno provodili - Konačno rješenje", piše američki novinar Lev Golinkin, koji je čest gost u Bosni i Hercegovini, najviše u Sarajevu.

Ostatak teksta možete pročitati na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije