Veliki broj građana želi raspravljati o Hastahani, napeta atmosfera

B. R.
Veliki broj građana želi raspravljati o Hastahani, napeta atmosfera
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Veliki broj građana želi raspravljati o Hastahani

Skoro sat prije zakazanog početka, građani su počeli dolaziti na Zbor Mjesne zajednice Marijin-Dvor na kojoj će se raspravljati o izmjenama i dopunama regulacionog plana za Park prof. dr. Nijaz Duraković koji je javnosti poznat kao Hastahana.

Prijedlog izmjena i dopuna je u prošlom mjesecu prihvatilo Općinsko vijeće Centar Sarajevo.

Među prisutnima su organizacije i udruženja koja se protive predloženim izmjenama.

Prije početka Zbora su se mogle osjetiti napetosti između građana koji imaju potpuno različita mišljenja o ovom regulacionom planu.

Prostor mjesne zajednice je poprilično neuslovan za održavanje Zbora.

Prisutnost velikog broja građana i zagušljivost prostora stvaraju dodatnu nervozu. Prisutni su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. 

Podsjetimo, nezadovoljni građani su u proteklih nekoliko sedmica protestovali u parku zahtjevajući da on ostane u postojećem stanju odnosno da se prostor samo uredi bez gradnje bilo kakvih objekata.

Jučer je javnosti lokalna vlast predstavila šta namjerava učiniti s ovim parkom.

Na videoprilogu koji je dostavljen medijima i drugima je moguće vidjeti da postoji samo jedan manji, ne toliko visok objekat, te da preovladavaju zelene površine.

Iz Ekoakcije tvrde da prezentirani projekat javnosti prema kojem postoji 89 posto zelene površine nije onaj projekat koji je usvojen Nacrtom, a kojim je planirano da postoji samo, kako su naveli, 42 posto zelene površine.

 Ova organizacija je naglasila da je načelnik Ajnadžić "preskočio obavezu konsultovanja građanstva... i opredijelio za ispunjavanje investitorskih želja".

Između ostalog, poručili su općinskoj vlasti da nema rasprava ni pregovora, te da će "bagerima braniti" Hastahanu.

Izmjene i dopune regulacionog plana je podržala većina vijećnika, osim onih iz Naše stranke, te Benjamina i Feđe Isovića iz Socijaldemokratske partije.

Vijećnik ove političke stranke, koji je u međuvremenu isključen iz nje, Miro Lazović je podržao ovu ideju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije