Velika vijest: Kupreška kosidba postala dio baštine čovječanstva

1
Radiosarajevo.ba
Velika vijest: Kupreška kosidba postala dio baštine čovječanstva

Kupreška kosidba upisana je na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, saopšteno je u srijedu iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine. 

"Na adresu Ministarstva civilnih poslova danas je stigla velika vijest za Bosnu i Hercegovinu. Kupreška kosidba, postala je dio baštine čovječanstva. Dan kosidbe ili Strljanica je višestoljetna tradicija tog kraja. Običaj je to koji znači više od kosidbe. Godišnje okuplja tisuće posjetitelja i pratitelja ove iznimne kulturne manifestacije. Običaj kosidbe ručno rađenim kosama i viteško natjecanje kosaca predstavljaju godišnju krunu ove aktivnosti", navodi se u saopćenju kabineta ministrice Ankice Gudeljević.

Takmičenje u kosidbi trave na Kupresu je upisano na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na 15. zasjedanju Komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

Incijativu za nominaciju ovog elementa je pokrenula lokalna zajednica koja baštini ovu tradiciju, a upis na UNESCO-vu listu doprinosi podizanju svijesti ne samo o važnosti nematerijalne baštine nego i važnosti njezina daljnjeg očuvanja i prenošenja na mlade.

Ministarstvo civilnih poslova BiH i Državno povjerenstvo za UNESCO su dali potporu ovoj inicijativi i nominaciju uputili UNESCO-u.

Običaj natjecanja u košenju trave na Kupresu je četvrti element nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine koji je upisan na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, nakon Zmijanjskog veza, Konjičkog drvorezbarstva i Branja trave ive na Ozrenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije