Velika borba naših heroja: 55 mališana godišnje oboli od malignih bolesti

Fena
Velika borba naših heroja: 55 mališana godišnje oboli od malignih bolesti
/ Sustainable Pulse
Širom svijeta pa tako i u Bosni i Hercegovini 15.februar obilježava se kao Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka, a cilj aktivnosti koje se tim povodom organiziraju jeste prevencija i smanjenje broja oboljele djece.

Maligne bolesti drugi su uzročnik smrtnosti djece do 14 godina. Mališani iz Tuzlanskog kantona, koji se u ranim godinama  bore protiv ovog najtežeg oblika oboljenja, liječe se na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. To je izuzetno težak period i za njih te za njihove porodice.

Pedijatrica Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla Admira Hadžiselimović pojasnila je da su među najčešćim malignim oboljenjima leukemija, akutna limfoblastna leukemija, limfomi, tumori centralnog nervnog sistema i oni čine trećinu malignih bolesti kod djece.

"Nakon toga slijede tumori solidnih organa, recimo bubrega, nadbubrega, kosti, tumori primitivni, a rjeđe su to tumori reproduktivnih organa", dodala je pedijatrica.

Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka redovno se obilježava i u Tuzlanskom kantonu, a Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti s područja Tuzlanskog kantona PIPOL upriličilo je brojne sadržaje.

Predsjednica Udruženja PIPOL Amra Saračević kazala je da je udruženje za svu djecu oboljelu od raka organiziralo rehabilitacijski vikend u Olovu.

"Djeca su tamo imala priliku pohađati školu jahanja, učestvovati u okupacionim radionicama, a imali su priliku da se sanjkaju i skijaju, ali i da uživaju na čistom zraku. Tamo su boravili u pratnji svojih roditelja, braće i sestara što je važan faktor jer porodica ima ključnu ulogu u procesu izlječenja",  dodala je Saračević.

Ostale aktivnosti kojima je obilježen ovaj dan organizirane su edukativne aktivnosti koje su pokrenute u saradnji sa školama u Tuzlanskom kantonu, a sve  radi edukacije učenika o tome koji su to rani simptomi bolesti, kako se može doprinijeti manjem broju oboljele djece i mladih od malignih oboljenja.

Prije dva mjeseca novo ruho i novu opremu dobilo je Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti. To je značajno unaprijedilo uvjete da bi njihovi mali pacijenti dobivali što kvalitetnije liječenje u UKC-u, ali ipak rana dijagnostika u liječenju je najvažniji faktor.

Na Odjeljenju su trenutno primljena dva nova pacijenta od kojih je jedno dijete s uznapredovanim tumorom četvrtog stupnja, a kako je pojasnila Hadžiselimović radi se o tumoru centralnog nervnog sistema, dok je drugi pacijent imao recidiv bolesti sa sinovijalnim sarkomom bubrega.

"Najteži pacijent na Klinici ne pripada ovoj grupi liječenja, ali zahtijeva nasavremenije modalitete hematološkog liječenja, a to je transplantacija koštane srži", kazala je Hadžiselimović.

U Federaciji BiH godišnje, u prosjeku, od malignih oboljenja oboli od 40 do 55 mališana.

Trećina njih je s područja Tuzlanskog kantona. Iz Udruženja PIPOL napominju da se ovim mališanima treba posvetiti još veća pažnja i preusmjeriti svi raspoloživi resursi koji mogu pomoći u njihovom izlječenju i boljem tretmanu u bolničkim centrima u cijeloj BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije