Dan ružičastih majica: Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja

Radiosarajevo.ba
Dan ružičastih majica: Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja
U Bosni i Hercegovini će se u srijedu 22. februara drugi put obilježiti međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja u školama "Dan ružičastih majica" (Pink Shirt Day).
Ove godine preko 50 škola širom BiH, u više od 20 gradova i preko 10.000 učenika direktno će doprinijeti promociji ove aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama. 
 
Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja bit će obilježen 22. februara u 12 sati u Sarajevu ispred katedrale. Kampanja se ove godine u BiH provodi pod sloganom Budi drug, budi cool.
 
Tog dana, predstavnici udruženja za razvoj društva Kap objavit će rezultate ankete provedene na uzorku 5.000 učenika osnovnih i srednjih škola o nasilju u školama. Takođe, istog dana bit će puštena online i web-stranica s besplatnom pomoći psihologa za djecu i mlade. Učenici osnovnih i srednjih škola dijelit će u Sarajevu letke mladima i informirati ih o načinima prevencije nasilja u školama.

O Danu ružičastih majica
 
Milioni mladih ljudi u cijelom svijetu obilježavaju Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja „Dan ružičastih majica“, a obilježava se posljednje srijede u mjesecu februaru u zemljama širom svijeta.
 
Ovaj dan obilježava se od 2007. godine kada je jedan dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka koji je obukao ružičastu majicu.
 
Kasnije se ispostavilo da je majica simbolizirala dječakovu podršku teško bolesnoj majci od karcinoma dojke. Školske kolege solidarizirale su se sa zlostavljanim dječakom i sutradan su se svi pojavili u školi u ružičastim majicama. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i postale su prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije vršnjačkog nasilja u školama.
 
U Bosni i Hercegovini se taj datum obilježava od 2016. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije