Veličanstvena palača na istoku Turske: Raspolaže s ukupno 336 prostorija

Anadolija
Veličanstvena palača na istoku Turske: Raspolaže s ukupno 336 prostorija
Palača Isak-paše, smještena na istoku Turske, blizu Dogubajazita, jedna je od rijetkih i izuzetnih primjera osmanske arhitekture.

Nalazi se na uzvišenju iznad gradića u Istočnoj Anadoliji odakle se pruža nevjerovatan pogled na okolinu. Podsjeća na palače o kojima smo čitali u Šeherzadinoj 1001 noći

Izgradnju je 1685. godine počeo Čolak Abdi-paša, međutim, završio ju je njegov unuk Ishak-paša 1784., 99 godina poslije.

Kompleks se sastoji od vanjskog i unutrašnjeg dvorišta, džamije, medrese, prostorija za sluge i gardu, zatvora, skladišta za namirnice, hamama, harema i bašte. Dakle, raspolaže s ukupno 336 prostorije.

Ova nevjerovatna građevina privlači veliki broj turista koji dolaze iz različitih dijelova svijeta u ovaj dio Turske. Koriste priliku da vide građevinu koja je građena u Periodu lala, termin koji se koristi za period Osmanskog carstva od potpisivanja Požarevačkog mira iz 1718. do silaska sultana Ahmeda III sa vlasti 1730. godine.

Riječ je o najvećoj palači u Turskoj, nakon Topkapija. Na ovom području se, pored ove palače, nalazi i Bajazitova džamija, tvrđava Urartu kao i turbe Ahmeda Hana. 

Guverner Dogubayazita, Ulas Akhan istaknuo je da završetak ljetne sezone ne utiče na turizam i u ovom dijelu Turske jer turisti, nakon restauracije palače i okoline, dolaze i tokom drugih godišnjih doba. 

"Ovo područje je bogato kulturnim i historijskim bogatstvom. Pored naše najvažnije građevine, palače Ishak-paše, tu je i Bajazitova džamija, tvrđava Urartu kao i turbe Ahmeda Hana", pojasnio je Akhan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije