Vedad Trbonja: Nema zvaničnih informacija o rušenju murala Davida Bowieja

Radiosarajevo.ba
Vedad Trbonja: Nema zvaničnih informacija o rušenju murala Davida Bowieja
Krajem maja u Sarajevu naslikan je najveći mural s likom Davida Bowieja na svijetu. Ova pozitivna priča obišla je čitav svijet, a fotografije s otvaranja murala prenijele su najveće svjetske agencije.

Nova informacija koja se pojavila u javnosti je da bi trošna zgrada na kojoj se mural nalazi uskoro trebala biti srušena kako bi se na tom mjestu gradio Poljoprivredno-prehrambeni fakultet UNSA.

Ovo bi moglo značiti i kraj za Bowiejev mural. 

"Trenutno nemamo nikakvu zvaničnu informaciju već samo spekulacije. Svi kažu 'trebalo bi' ali još uvijek se ne zna ko je investitor i kada bi se to moglo desiti. Sve podsjeća na standardne priče pred izbore", kaže u izjavi za Radiosarajevo.ba Vedad Trbonja, inicijator nastanka murala

"Ja ne mogu da potvrdim ili demantiram, jer još nema nikakvih konkretnih informacija. Mi koji smo radili mural bili smo svjesni da radimo na ruševini i da postoji takva mogućnost, ali smo sretni što smo uljepšali taj dio grada. Definitivno bi bilo sjajno da se tu napravi nešto što će biti korisno, nešto pametno.  Nadam se da će investitor prepoznati potencijal koji nosi ova svjetska priča i pronaći najbolje rješenje.  mi imamo dokumentaciju da je ovo spomenik svjetskog značaja. Zašto da ne, sačuvati mural u nekom obliku ili napraviti novi na njihovoj novoj zgradi", kaže Trbonja u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Na pitanje o peticijama koje građani najavljuju, Trbonja kaže:

"Peticije... mislim da one ne znači ništa. Kada neko dođe  s parama on će uraditi što bude htio, bez obzira na to koliko građana BiH bi izrazilo možda drugačije mišljenje. Jedino što možemo da uradimo jesu konkretne informacije koje bismo predočili investitorima,  da im kažemo vidite mi imamo dokumentaciju da je to spomenik svjetskog značaja jer je o tome pisao čitav svijet, hajde da se dogovorimo kako da svima bude lijepo", smatra naš sugovornik.

Kako god - sigurno je da će ovo ljeto koje je u turističkom smislu nadmašilo dosadašnje sezone u Sarajevu, i dalje biti obilježeno najvećim muralom Davida Bowieja na svijetu. A poslije - vidjet ćemo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije