Sarajevo dobilo najveći mural Davida Bowieja na svijetu

V.A.Z.
Sarajevo dobilo najveći mural Davida Bowieja na svijetu
U prisustvu nekoliko stotina Bowiejevih fanova iz Sarajeva otkriven je mural posvećen ovom velikom britanskom umjetniku.
 
David Bowie bio je poznat i kao 'Rock kameleon', a sarajevski mural kroz posebno osmišljenu ilustraciju slavi upravo ovaj aspekt njegove umjetničke karizme. 
 
Na ogromnoj slici, dimenzija 13 puta 10,5 metara, Bowie sa antologijskom  šminkom s naslovnice albuma Alladin Sane drzi svoje četiri maske sa likovima koji karakterišu njegove četiri kasnije faze karijere. Ukupno pet različitih likova poznatog pjevača, a svaki od njih za fanove je bio heroj. 
 
Na vrhu murala je slogan sastavljen od tri poznata naslova njegovih pjesama: FASHION CHANGES but youi'll always be my HEROES.
 
Njegovai autori potpisuju se kao Bowie team Sarajevo. Riječ je o grupi entuzijasta koji su pokrenuli inicijativu da se mnogim muralima i grafitima koji su nakon smrti velikana naslikani u raznim gradovima svijeta pridruži i Sarajevski.

Idejni pokretač je Vedad Trbonja, a mural je nastao na osnovu crteža Enisa Ćišića kojeg je na zid prenio Zoran Herceg. Svoj dio posla uradili su i Boris Stapić, grafički dizajner iz Sarajeva, te Adnan Čomor, Mensur Demir, Aleksandar Brezar.

Vrpcu je presjekao gospodine Matthew Laurence, predstavnik Britanske ambasade u BiH, zamjenik ambasadora. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije