Važna presuda u Bijeljini: Korak bliže kraju diskriminacije bosanskog jezika u entitetu RS

4
N. Žunić
Važna presuda u Bijeljini: Korak bliže kraju diskriminacije bosanskog jezika u entitetu RS
FENA / Bošnjačka djeca u Konjević Polju

Osnovni sud u Bijeljini je odlučio da su roditelji bošnjačke djece u naselju Janja diskriminisani zbog činjenice da u svoje svjedodžbe kao maternji jezik nisu mogli upisati bosanski. Ova odluka je važna zbog velikog broja faktora, a advokat roditelja za portal Radiosarajevo.ba otkriva detalje slučaja. 

Kada je Osnovni sud u Bijeljini u petak, 12. januara, donio presudu da postoji diskriminacija bošnjačke djece u Janji, mnogi su se pozitivno iznenadili. Razlog za tužbu koju je podnijela grupa roditelja bio je to što se bosanski jezik u školi nije mogao navesti kao maternji. 

Ustav manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS ne prepoznaje bosanski jezik kao takav, već ga zove sintagmom 'jezik bošnjačkog naroda'. Prema ovoj presudi, ovo je diskriminatorno i čak je Osnovni sud u Bijeljini naložio promjene samog ustava RS-a, kako bi se ova diskriminacija ispravila.

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Naravno, ovo je ogromna stvar za mnoge Bošnjake, ali i druge narode, koji žele da njihov jezik, koji je prepoznat i Ustavom Bosne i Hercegovine, bude ravnopravan s drugim jezicima u ovom entitetu. 

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, advokat Haris Kaniža, koji je zastupao roditelje i na kraju i sam podnio tužbu, je otkrio detalje o ovom slučaju koji predstavlja olakšanje za mnoge povratnike, prvenstveno, u entitet RS.

Ramiz Salkić: Bošnjaci u bh. entitetu RS su zabrinuti za sigurnost

Ramiz Salkić: Bošnjaci u bh. entitetu RS su zabrinuti za sigurnost

Na samom početku, Kaniža nam otkriva kako je do samog slučaja došlo.

"Prije nešto više od dvije godine kontaktirali su me predstavnici roditelja iz Janje, na čelu sa Arifom Junuzović, a nakon što su bili upoznati s nekim mojim ranijim uspjesima iz oblasti diskriminacije. Otišao sam u Janju na sastanak i tada smo zajedno odlučili da pokrenemo ovaj postupak", govori Kaniža. 

Kako je dalje naveo, cijeli proces je trajao manje od godinu dana. Pokušalo se doći do mirnog rješenja spora s vlastima u manjem bh. entitetu, ali oni to nisu prihvatili. Tokom perioda razgovora s vlastima u RS-u, Kaniža kaže da je skupljao dokumentaciju, za šta mu je trebalo oko godinu dana.  

"Želim naglasiti izrazito profesionalno i korektno postupanje postupajuće sutkinje, ali i svih stranaka u postupku, te izrazavam pohvalu Osnovnom sudu u Bijeljini", dodao je advokat. 

Presuda još nije pravosnažna. Vlasti u RS-u su već najavile žalbu na ovu odluku, mada naš sagovornik smatra da neće doći do pozitivnog ishoda. Ono što se svakako očekuje jeste dugotrajan proces da se sama presuda potvrdi. 

Osnovni sud u Srebrenici utvrdio diskriminaciju bošnjačkih đaka iz Konjević Polja

Osnovni sud u Srebrenici utvrdio diskriminaciju bošnjačkih đaka iz Konjević Polja

"Reakcije našeg naroda na presudu prevazišle su moja očekivanja, naravno u pozitivnom smislu, a vijest o presudi je vrlo brzo raširena, spontano. Primijetio sam da su ljudi radosni zbog ove sudske odluke, a posebno su radosni i zadovoljni roditelji iz Janje koji su dali nesebičan doprinos u ovom postupku", ističe advokat za naš portal. 

Kako dalje navodi, očekuje se provođenje odluke u cijelom entitetu RS. To će biti omogućeno pravosnažnom presudom, a taj proces bi mogao da potraje. 

Za kraj, Kaniža je za nas podijelio i šta očekuje u narednom periodu u kontekstu sveobuhvatne diskriminacije Bošnjaka, ali i drugih naroda, u manjem entitetu. 

"Što se tiče sveprisutne diskriminacije u ovom pogledu zagovaram jače institucionalno djelovanje kod sudova i drugih nadležnih organa jer je to najefektivniji put za ostvarivanje prava i uspostavljanje sistemske pravde. Mi smo prezadovoljni i nadamo se da će u našoj državi vladavina prava dobiti mjesto koje zaslužuje", govori Haris Kaniža za portal Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije