Kraj diskriminaciji bošnjačke djece iz Janje: U svim dokumentima mora biti upisan bosanski jezik

Radiosarajevo.ba
Kraj diskriminaciji bošnjačke djece iz Janje: U svim dokumentima mora biti upisan bosanski jezik
Foto: Kolaž / OŠ Meša Selimović u Janji kod Bijeljine

Advokat Haris Kaniža, koji je zastupao grupu roditelja iz Janje, objavio je na svom Facebook profilu da je Osnovni sud u Bijeljini donio presudu u korist roditelja i djece.

"Sad o toj velikoj pravnoj pobjedi, što sam u petak najavio. Prije skoro dvije godine grupa roditelja iz Janje me ovlastila na zastupanje zbog zabrane nazivanja i upisivanja maternjeg jezika kao bosanskog jezika. U školi u Janji kod Bijeljine. Nakon toga podnio sam tužbu protiv RS i matične škole. Osnovni sud u Bijeljini je u petak donio presudu u korist bosanskog jezika", navodi Kaniža.

Dodaje kako je sud utvrdio diskriminaciju koju čini RS, neravnopravan tretman bošnjačke djece u ovom pogledu i povredu prava na jednako postupanje.

Udes u Sarajevu: Povrijeđene dvije osobe

Udes u Sarajevu: Povrijeđene dvije osobe

"Zato je dao nalog RS-u i školi da se diskriminacija ukloni i obezbijedi pravo upotrebe bosanskog jezika kao maternjeg jezika u svakom dokumentu, kao i nalog da prestanu sa dosadašnjim postupanjem. U ovom trenutku ova presuda je veoma važna, te mi je zaista drago što sam uspio u ovom postupku, zajedno sa roditeljima koji su me ovlastili da zastupam njihova prava i interese", zaključio je Kaniža.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije