Medijskom i informacijskom pismenošću do aktivnih građana i boljeg društva

0
J. Ćebo
Medijskom i informacijskom pismenošću do aktivnih građana i boljeg društva
FOTO: europa.ba / doc. dr. Emir Vajzović

Nova godina na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu počela je objavom elektronskog izdanja knjige doc. dr. Emira Vajzovića pod nazivom Medijska i informacijska pismenost: istraživanje i razvoj.

Ova publikacija je rezultat višegodišnjih napora, sadržanih u naučnoistraživačkom radu, razvoju modela, metoda, tehnika, taktika, operativnih procedura i strateškog pristupa medijskoj i informacijskoj pismenosti.

Cilj publikacije je predstaviti osnovne rezultate istraživanja i razvoja medijske i informacijske pismenosti za bolje razumijevanje kompleksnosti integralnog koncepta i holističkog pristupa.

Važnost Medijske i informacijske pismenosti

Medijska i informacijska pismenost kao integralni sveobuhvatni koncept se smatra ključnom kompetencijom u društvu koje je doživjelo digitalnu transformaciju, govori na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba profesor i rukovodilac Instituta za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Emir Vajzović.

"Medijska i informacijska pismenost je neophodna da bi taj 'idealno zamišljeni aktivni građanin' u demokratskom društvu bio informisan i obrazovan te na osnovu toga donosio ispravne odluke za, prije svega, bolje društvo, kvalitetniju vladavinu, poštivanje ljudskih prava i sloboda, interkulturalni dijalog i mogućnost dostizanja tog općeg cilja, života dostojnog čovjeka", objašnjava profesor Vajzović. 

Studentice i studenti prve godine prvog ciklusa Sigurnosnih i mirovnih studija (SIMS) Fakulteta političkih nauka u Sarajevu od akademske 2019/2020. godine, u okviru inoviranog plana i programa, imaju priliku slušati predmet Medijska i informacijska pismenost (MIP), što je najnoviji primjer uvođenja tog predmeta u obavezni program nekog studija u javnom visokoškolskom obrazovanju u BiH. 

"Mi smo prošle godine uveli predmet Medijska i informacijska pismenost na osnovu UNESCO-vog programa obuke i koji je razvijen kroz četiri godine naučno-istraživačkih projekata iz te oblasti, kao rezultat potrebe inovacije nastavnih planova i programa u kontekstu boljeg razumijevanja, kako digitalnog okruženja tako i novog informacijskog medijskog okruženja, gdje je osnažen pojedinac - medijski i informacijski pismen ključ funkcionisanja današnjeg društva", napominje Vajzović. 

Koliko je medijska i informacijska pismenost, zapravo, jeste bitna u medijskoj kakofoniji, gdje smo uvjereni da imamo mnogo informacija, i da su nam mnoge spoznaje dostupne, a suštinski sve manje znamo, profesor Vajzović odgovara:

"Često govorim o tome da imamo previše informacija i da nismo dovoljno informisani. To, naravno, ima veze kako samim razvojem digitalnog društva, tako i s određenom transformacijom onoga što smo prije zvali Mediji, u jedno medijsko okruženje gdje se prepliću profesionalni mediji koji su napravili tranziciju na svim mogućim platformama, do toga da velike tehnološke kompanije kroz razne platforme i društvene mreže preuzimaju ulogu 'profesionalnih medija'. U tome svemu, pojedinac ostaje dosta izgubljen u tom obilju informacija."

Medijska i informacijska pismenost u školama?

Kada je u pitanju Medijska i informacijska pismenost u srednjim školama, priča nam kako aktivno rade s donosiocima odluka te kako su razvili tzv. Hibridni model višekomponentne integracije medijske i informacijske pismenosti u obrazovni sistem, koji podrazumijeva na svim nivoima obrazovanja uvođenje MIP-a kroz kurikularnu kompetenciju - kroz postojeće predmete, planove i programe.

"Dakle, zajedno s nastavnicima i bibliotekarom da se radi na podizanju kompetencija kod učenika. Sam predmet ne bi ništa napravio već treba promijeniti paradigmu pristupa učenju. Mi smo tu ponudili jednu od metoda vođeno istraživačkim učenjem, kao rješenje, koje pogoduje razvoju MIP-a. Sam predmet kao takav bi dodatno opteretio obrazovni sistem koji je već odavno zreo za ozbiljne i temeljite reforme", zaključuje na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba profesor Emir Vajzović.

Vrijedi napomenuti da je elektronsko izdanje knjige Medijska i informacijska pismenost dostupno na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije