Uz pjesme Abbe obilježen Dan državnosti Švedske u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Uz pjesme Abbe obilježen Dan državnosti Švedske u Sarajevu
Uz plavo - žuti dekor i prisustvo brojnih zvanica, na platou ispred Historijskog muzeja BiH obilježen je Dan državnosti Švedske,

Ambasador Švedske u našoj zemlji  Andres Hagelberg u svom je pozdravnom govoru podsjetio kako je na današnji dan 1523 godine, kralj Gustav Vasa ujedinio švedske pokrajine i postavio temelje moderne Švedske. 

"Veoma smo ponosi na ovaj dan  jer je to dan koji na ujedinjuje. Proslavljamo ga bez isticanja nacionalizma ili isključivanja drugih", naglasio je Hagelberg.

On je iskazao čast što je  oko 100.000 građana porijeklom iz BiH svoj dom i karijeru pronašlo u njegovoj zemlji.  Svi oni, zajedno sa vladom Švedske, ulažu napore i snažno podržavaju BIH na Evopskom putu,  rekao je.

Još jednu važnu stvar je istaknuo ambasador Švedske, a to je rodna ravnopravnost kao jedan od prioriteta. Unapređenje položaja žena  mora biti prioret na svim nivoima u BIH - od najviših državnih institucija i političke vlasti, pa do svakog pojedinačnog građana.

U pitanje rodne ravnopravnosti trebaju biti uključeni i muškarci, stoga je Hagelberg posebno pozvao sve građane da od sutra u Historijskom muzeju pogledaju jedinstvenu izložbu fotografija "Očevi u Švedskoj" i istoimenu panel diskusiju koja će se održati na istom mjestu, u srijedu u 11,00.  

U zabavnom dijelu programa sudjelovao je tribute bend posvećen grupi Abba, koji je u autentičnim kostimima podsjetio na najveće hitove najveće švedske pop atrakcije svih vremena. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije