Pravo na liječenje neplodnosti imaju žene do 42 godine, tretman do 8.000 KM

N. K.
Pravo na liječenje neplodnosti imaju žene do 42 godine, tretman do 8.000 KM
Arhiv / Ilustracija
Nacrt zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom odobren je većinom glasova Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj u četvrtak i upućen je u javnu raspravu.

Kako je za Radiosarajevo.ba rečeno u Federalnom ministarstvu zdravstva, Nacrtom Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom uređuju se uvjeti i način liječenja neplodnosti postupcima biomedicinski pomognute oplodnje (BMPO), kao i druga pitanja od značaja za primjenu postupaka BMPO na teritoriji Federacije BiH. 

"Cilj Nacrta zakona je omogućiti ostvarivanje potomstva i planiranja porodice za one bračne, odnosno vanbračne parove s bračnim sterilitetom postupcima BMPO, odnosno omogućiti im ostvarivanje njihovog osnovnog ljudskog prava garantiranog kako međunarodnim, tako i domaćim dokumentima, uz osiguranje kvalitete i sigurnosti u svim postupcima BMPO u skladu s dostignućima biomedicinske nauke, odnosno direktivama EU" kazali su nam u ovom resernom ministarstvu.

U Republici Srpskoj i Brčko Distriktu postoje uredbe koje reguliraju ovu oblast, dok se u FBiH po ovom pitanju do usvajanja Nacrta ništa nije radilo kako bi se pomoglo parovima koji imaju problema u ostvarivanju svog potomstva.

Naime, prema statističkim podacima svaki šesti par u BiH je suočen sa problemom neplodnosti. Jedan tretman biomedicinski potpomognute oplodnje u klinikama ima cijenu između 4.000 i 8.000 KM. Ovako visoke cifre nedostižne su većini bh. građana, a jedina opcija za tretman je iznalaženje finansijskih sredstava putem bankarskih kredita.

Kako nam je rečeno, na osnovu ovoga Nacrta, pravo na biomedicinski potpomognutu oplodnju imaju punoljetni i poslovno sposobni žena i muškarac koji su u braku, odnosno u vanbračnoj zajednici i koji su u dobi koja omogućava obavljanje roditeljskih dužnosti, podizanje, odgoj i osposobljavanje djeteta za samostalan život i to nakon što su provedeni postupci utvrđivanja uzroka neplodnosti ili smanjenja plodnosti i otklanjanje tih uzroka. 

Nacrtom zakona predviđeno je da pravo na liječenje biomedicinski potpomognutom oplodnjom na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, u pravilu, ima žena do navršene 42. godine života, koja je u braku, odnosno vanbračnoj zajednici,  i to:

  1. a) tri pokušaja intrauterine inseminacije,
  2. b) pet pokušaja vantjelesne oplodnje, uz obavezu da dva pokušaja budu u prirodnom ciklusu.

"Ovakav Zakon dozvoljava samo homolognu oplodnju korištenjem vlastitih spolnih stanica bračnih, odnosno vanbračnih partnera biomedicinski pomognute oplodnje, koje podrazumijevaju: intrauterinu inseminaciju (IUI); izvantjelesnu oplodnju (IVF); intracitoplazmatsku mikroinjekciju spermija (ICSI); pohranjivanje spolnih stanica, spolnih tkiva i zametaka; prijenos spolnih stanica ili zametaka u jajovod i preimplantacijsku genetsku dijagnostiku" ističu u Federalnom minsitarstvu zdravstva.

Odabir postupka biomedicinske oplodnje bit će određen individualno, sukladno reproduktivnim parametrima, kao smjernicama za liječenje neplodnosti, koje utvrđuje Komisija za primjenu postupaka biomedicinski pomognute oplodnje.

Da je Nacrt zakona malo restrektivan i da ne dozvoljava sve metode koje se primjenjuju u svijetu za liječenje biomedicinski potpomognutom oplodnjom, smatra Elvir Karajbić, šef Kluba SDP-a BiH u Parlamentu FBiH.

"Mogućnost da se ne koriste sve metode koje se koriste i u svijetu predstavlja jednu manjkavost jer faktički sprečava ljudima pravo na potomstvo za metode koji oni žele. Najznačajnija primjedba Kluba poslanika SDP-a se odnosi na broj postupaka koji će se moći vršiti putem Zavoda zdravstvenog osiguranja, s obzirom na to da jedan tretman koošta od 4.000 KM do 8.000 KM. Međutim najbitnije je da je usvojen ovaj Nacrt jer bolje ikakav zakon – nego nikakav“, rekao je Karajbić.

Nakon usvajanja Nacrta zakona, sljedeći korak jesu javne rasprve po ovom pitanju širom FBiH, na kojima će svaki građanin imati pravo predložiti izmjene i dopune, nakon čega se isti dostavlja Vladi FBiH koja utvrđuje Prijedlog zakona koji se šalje u Parlament FBiH na konačno usvajanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije