Uspjeh na visinama: Planinari bosanskog tima 'Snaga Domovine' ponovo svjetski prvaci

1
Radiosarajevo.ba
Uspjeh na visinama: Planinari bosanskog tima 'Snaga Domovine' ponovo svjetski prvaci
Foto: Facebook / Tim Snaga Domovine osvojio titulu svjetskog prvaka

Na 21. Svjetskom prvenstvu planinara, održanom u alpskom naselju Filzmoos u austrijskoj pokrajini Salzburg, tim Snaga Domovine iz Bosne i Hercegovine ponovo je osvojio titulu svjetskog prvaka.

Ova uspješna ekipa, koja okuplja planinare iz šest različitih društava iz BiH i četiri udruženja iz Austrije, ostvarila je izvanredan rezultat tokom trodnevnog takmičenja.

Tim Snaga Domovine prešao je ukupno 9268 kilometara, čime su oborili vlastiti rekord od 9002 kilometra, postignut na prošlogodišnjem prvenstvu u Abtenau. Na drugom mjestu našli su se planinari austrijskog tima Wanderfreunde Traunstein-Salzkammergut, koji su imali više od 2000 kilometara zaostatka, dok je treće mjesto pripalo francuskom timu Les Cigognes d'Alsace.

Velika grupa građana Marijin Dvor: 'Kandidati za načelnike Općine Centar, ovo tražimo od vas'

Velika grupa građana Marijin Dvor: 'Kandidati za načelnike Općine Centar, ovo tražimo od vas'

U timu Snaga Domovine sudjelovali su planinari iz raznih organizacija, uključujući PSD Zlatni Ljiljani iz Sarajeva, PD Krajina iz Cazina, SPD Mulež i PED Kanjon iz Sanskog Mosta, te PD Ključ i PD Mrakovica iz Kozarca. Iz Austrije su ih podržali domaćini iz udruženja Kontakt BiH-Salzburg, kao i Forum Žena Mimoze iz Beča i Natur & Mi iz Linca, te savez bosansko-hercegovačkih udruženja u Austriji Consilium Bosniacum.

Ovo je četvrto učešće tima Snaga Domovine na Svjetskim prvenstvima, a nakon osvajanja jednog četvrtog i jednog drugog mjesta, tim je na posljednja dva prvenstva osvojio zlatne medalje.

Zanimljivost ovogodišnjeg takmičenja bila je i prisutnost pet najmlađih članova tima, koji su ponosno preuzeli pehare i diplome, čime je dodatno osvježena atmosfera takmičenja.

Planinari bosanskog tima Snaga Domovine ponovo svjetski prvaci Na 21. Svjetskom prvenstvu planinara koje je protekla 3 dana održano u alpskom naselju Filzmoos u austrijskoj pokrajini Salzburg, bosanski planinari okupljeni u zajedničkom timu Snaga Domovine osvojili su 1. mjesto te zadržali titulu svjetskih prvaka i ove godine. Oko 180 planinara tima Snaga Domovine za 3 dana takmičenja prešli su ukupno 9268 kilometara čime su oborili sopstveni rekord od 9002 km postignut prošle godine u Abtenau, što im je bilo dovoljno za novu titulu. Drugo mjesto osvojili su planinari austrijskog tima Wanderfreunde Traunstein-Salzkammergut sa više od 2000 km zaostatka, dok je francuski tim Les Cigognes d'Alsace ostao na trećem mjestu. Tim Snaga Domovine sastavljen je od planinara iz 6 planinarskih društava iz BiH i 4 udruženja iz Austrije. Uz domaćina udruženje Kontakt BiH-Salzburg, iz Austrije su u timu još udruženja Forum Žena Mimoze iz Beča i Natur & Mi iz Linca te savez bosansko-hercegovačkih udruženja u Austriji Consilium Bosniacum. A iz BiH su Snagu Domovine pojačali planinari PSD Zlatni Ljiljani iz Sarajeva, PD Krajina iz Cazina, SPD Mulež i PED Kanjon iz Sanskog Mosta, PD Ključ i PD Mrakovica iz Kozarca. Ovo je četvrto učešće tima Snaga Domovine na Svjetskim prvenstvima i do sada su osvajali po jednom četvrto i drugo mjesto, dok su na posljednja dva prvenstva bili prvi. Posebno simpatično na ovome Prvenstvu bilo je to što su 5 najmlađih članovi tima preuzeli pehare i diplome.

Posted by Kontakt BiH-Salzburg on Sunday, September 22, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije