Bravo: Bh. planinari i planinarke na vrhu Kilimandžara! (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Bravo: Bh. planinari i planinarke na vrhu Kilimandžara! (FOTO)

Ostvarena je još jedna pobjeda za bosanskohercegovačke planinare!

Devet planinara i planinarki iz Bosne i Hercegovine su se, kao članovi međunarodnog tima Extreme summit, popeli na Kilimandžaro, najviši vrh u Africi, visok 5895 metara. To su: Andrea Ćurea, Adis Čingić, Dino Kovačević, Senad Bajrić, Mileva Radović, Mirko Zečević Tadić, Zvonko Josić, Franjo Tufekčić i Samer Hajrić.

Ukupno 12 članova tima iz cijele regije na vrh je izveo vodič Adis Čingić. 

"Ovo je bio veliki mentalni izazov za mene. Do stanice Kibo Hut visoke 4700  metara bilo je uredu. Na vrh smo krenuli u ponoć i uspon je trajao oko 11 sati. Na ovim visinama je sve potpuno drukčije nego na našim planinama koje su visoke oko 2000 mnv. Za mene lično ovaj uspon predstavlja veliki uspjeh i to je moj najveći vrh do sada", izjavila je za portal Radiosarajevo.ba Andrea Ćurea i dodala: 

"Put do vrha nije tehnički zahtjevan, ali je mentalno i fizički težak. Ekipa je bila sjajna s mnogo pozitivne energije, što je sigurno doprinijelo uspjehu. Kilimandžaro nas je osvojio i zahvalni smo što nas je pustio da uživamo u afričkom izazovu, da pomjerimo svoje granice i da gledamo Afriku s njene najviše tačke", kazala je Ćurea. 

Naši alpinisti mjesecima su se pripremali za uspon na Uhuru Peak, o čemu smo pisali na portalu Radiosarajevo.ba.

Alpinista Adis Čingić odlazi na Kilimandžaro, ali se tu ne zaustavlja (FOTO)

Uspon na Kilimandžaro je treća faza višegodišnjeg projekta Sedam vrhova - sedam kontinenata koji je 2014. započeo Adis Čingić. Cilj projekta je popeti se na najviše vrhove svih sedam kontinenata. Do danas se na svih sedam vrhova uspjelo popeti oko četiri stotine ljudi na cijeloj planeti. 

Uoči polaska u Tanzaniju, u kojoj se Kilimandžaro nalazi, Čingića smo pitali šta je najveći izazov ovog uspona. 

"Nema tehničkih poteškoća i najveći problem može biti visina jer iznad 4000 metara kreću problemi s nedostatkom kisika", rekao je tada. 

Extreme summit team u kojem je devet naših planinara objavio je nekoliko fotografija, a možete ih vidjeti u našoj fotogaleriji

Čestitamo našim planinarima!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije