Uskoro treća 'Trčim - uživam - recikliram' utrka, prijave u toku

1
Radiosarajevo.ba
Uskoro treća 'Trčim - uživam - recikliram' utrka, prijave u toku
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Održana utrka "Trčim,uživam reciliram"

Udruženje Dečki u plavom najavljuje sada već tradicionalnu utrku 'Trčim - uživam - recikliram'. 

Ova sportsko-ekološka manifestacija je jedinstvena u Bosni i Hercegovini, a cilj je ukazati na važnost bavljenja fizičkom aktivnošću, doprinijeti izgradnji zdravih navika i uticati na razvijanje većeg stupnja ekološke svijesti i očuvanja životne sredine.

Utrka je specifična po tome što trkači učešće osiguravaju na način da prikupe i donesu PET i ALU ambalažu u zamjenu za učesničke startnine. Prikupljena ambalaža se preuzima i reciklira.

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Treće izdanje utrke održati će se u subotu 16.10.2021. godine u naselju Butile (Općina Novi Grad Sarajevo), a dužina staze je 6000 metara. Svi zainteresovani mogu da izvrše prijavu putem www.deckiuplavom.ba u periodu od 22.09. do 12.10.2021. godine.

"Pokazalo se na prethodnim izdanjima utrke da su učesnici vrlo zainteresirani za ovakav vid promocije ekološke osviještenosti. Bitno je istaknuti da se urka organizira izvan urbanog dijela Grada kako bismo što manje remetili saobraćaj i komfor građana Sarajeva. Planirani broj učesnika je 400, a za organiziranje ćemo poduzeti, kao i do sada sve neophodne mjere zaštite prema uputama nadležnih", rekao je Darko Lončar, predstavnik organizatora. 

Premijerno izdanje ove utrke održano je u oktobru 2020. godine, a prikupljeno je oko 4500 komada PET ambalaže koja je reciklirana u KJKP „Rad“. Na drugom izdanju utrke organiziranom u aprilu 2021. godine povodom Dana planete Zemlje prikupljeno je 9.773 PET ambalaže. Za treće uzdanje manifestacije cilj je skupiti preko 10.000 komada PET ambalaže i 1.000 komada ALU ambalaže.

Udruženje Dečki u plavom je tokom 2021. godine organiziralo niz projekata koji su okupili hiljade učesnika. Najprije je u januaru organiziran treći po redu „Unusual Marathon“, utrka posvećena borbi za čist zrak, potom je u aprilu realizirano drugo izdanje sportsko-ekološke manifestacije „Trčim - Uživam - Recikliram“. Udruženje Dečki u plavom organizator je i prve cestovne utrke u Srebrenici „Stazama Bosne Srebrene“. Sve utrke Udruženje organizira uz poštivanje svih važećih higijensko-epidemioloških mjera. Udruženje je ponovo bilo domaćin Prvenstva BiH u maratonu kroz maratonsku utrku „Two Cities Marathon“.

Kako su sve utrke Udruženja tematske i uz trčanje usmjerene ka posebnom cilju koji trčanje čini posebnijim, povodom 100. godišnjice Fudbalskog kluba „Željezničar“ Udruženje je organiziralo utrku „Plavi krug“ koja je osim trčanja u čast FK „Željezničar“ imala cilj ukazati i na nadolazeći Svjetski dan dijabetesa, saopćeno je iz udruženja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije