Uskoro počinje obnova trga ispred Narodnog pozorišta Sarajevo

Fena
Uskoro počinje obnova trga ispred Narodnog pozorišta Sarajevo
Skorom obnovom trga "Susan Sontag" ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, čije je ruinirano lice već godinama nakon rata "trn u oku" građanima, posebno poklonicima kulturne scene, bit će vraćen dignitet toj najstarijoj pozorišnoj kući u BiH.

Narodno pozorište Sarajevo osnovano je u novembru 1919. godine, a svečano otvoreno 1921. pod palicom Branislava Nušića, tadašnjeg načelnika Umjetničkog odjeljenja Ministarstva za prosvjetu.

Šefica Odsjeka za komunalne poslove u okviru Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar Sarajevo Đenita Bogunić-Kešelj istaknula je za Fenu da je projektom, koji u potpunosti finansira ta općina, predviđena kompletna sanacija trga ispred i oko zgrade Narodnog pozorišta.

Kako su i glavno i sporedno stepenište pozorišne zgrade u vrlo lošem građevinskom stanju, planirana je i zamjena oštećenih kamenih ploča. Nikakvi drugi radovi nisu planirani na objektu.

U planu je također vrlo malo proširenje ulice Branilaca Sarajeva i formiranje otoka na dijelu ulice ispred trga te postavka dvaju rasvjetnih tijela, sve u skladu sa skicom profesora Juraja Neidhardta koja je bila ideja vodilja za ovaj prijedlog.

"Trg bi se popločao granitnim pločama pravougaonih dimenzija 120X40 cm, debljine 8 cm, u kombinaciji finalne obrade (paljeni i štokovani granit). Paljeni kamen jeste tip glatkog kamena ali je on uveden na relativno male površine radi razbijanja monotonije na ovako velikoj površini. Na mjestu postojećeg neuređenog zelenila planirana je nova zona sa zelenilom i klupama, cijela pozicija u obliku slova L. Cijela pozicija se radi od betona s oblogom od istog kamena, te se ponavlja još jednom zrcalno na suprotnu stranu trga pored postojećih jarbola", navela je Bogunić-Kešelj.

Projektom je predviđeno da se na trgu zadrži postojeća rasvjeta, osim nove rasvjete na ostrvu, ali bi bio ostavljen razvod elektroinstalacija za eventualno neko novo postavljanje stubova javne rasvjete, održavanje prostora, kao i potrebe manifestacija na trgu.

Za potrebe pozorišta i građane na trgu će biti postavljena dva info panela.

Procjena za sve navedene radove je oko 1.200.000 KM, a Općina je u toku ugovaranja prve faze u narednim danima. Radovi prve faze trajat će minimalno 120 dana, što će zavisiti od vremenskih uvjeta, a potom će uslijediti i druga faza radova.

"Smatramo da je, kada je riječ o značaju ovog projekta, on visokog prioriteta s obzirom na to da se radi o jedinom većem trgu u centru grada, koji se nalazi ispred objekta izgrađenog 1897. godine. Pozorište je projektirao češki arhitekt Karlo Paržik. Trenutno u ovakvom vrlo lošem građevinskom stanju predstavlja lošu sliku, a naročito u ljetnom periodu kada dolazi veliki broj turista koji žele da upoznaju naš grad", zaključila je Đenita Bogunić-Kešelj.

Saglasnost za radove dao je Federalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije