Upozorenje dr. Salkića: Ako se ne budemo pridržavali mjera, čeka nas ova katastrofa

Radiosarajevo.ba
Upozorenje dr. Salkića: Ako se ne budemo pridržavali mjera, čeka nas ova katastrofa
Foto: EPA-EFE / Trijaža, Opća bolnica

Infekcijom COVID-19 u Bosni i Hercegovini je trenutno zaraženo 126 osoba, a mjere prevencije kojih se moraju pridržavati svi građani mogle bi spriječiti epidemiološku katastrofu.

U suprotnom, prema upozorenjima stručnjaka, u našoj zemlji do 19. aprila moglo bi oboljeti više od 19.000 osoba.

Subspecijalista gastroenterologije i specijalista interne medicine u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli te izvanredni profesor na katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta u ovom gradu prof.dr.sc. Nermin Salkić ilustrativno je pojasnio događanja vezana za pandemiju koronavirusa, s posebnim naglaskom na mjere prevencije.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina nalazi se na dvosedmičnoj raskrsnici koja će naposlijetku pokazati hoćemo li u epidemiološkom smislu proći neoštećeni, ili ćemo ući u državnu pandemiju s nesagledivim posljedicama.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u našoj zemlji zabilježen je 5. marta ove godine u Banja Luci, a ako se ne budu primjenjivale preventivne mjere, Salkić upozorava da bi 19. aprila COVID-19 mogao biti registriran kod čak 19.683 osobe.

Služeći se epidemiološkim kalkulatorom koji je prilagođen našoj zemlji, Salkić navodi da bi u vrhu epidemije u BiH 380.000 osoba moglo trebati bolničku hospitalizaciju, ukoliko se svi ne budemo pridržavali mjera koje su izrečene od nadležnih službi.

Ukoliko bi se pretpostavke ostvarile, ogroman broj pacijenata 'pregazit će' zdravdsveni sistem zbog čega će početi rasti smrtnost, ne samo od virusne infekcije, nego i iz drugih razloga jer ljudi i dalje dobijaju infarkt, zapetljaj crijeva i moždani udar.

''Zdravstveni sistem jednostavno neće imati dovoljno ljudskih i materijalnih resursa kako bi mogao stići na sve potrebe stanovništva ove zemlje. To je upravo ono što se događa u Italiji te je tamo smrtnost znatno veća nego u Kini'', kaže Salkić, naglasivši da jedan zaraženi u prosjeku inficira do tri osobe.

Ukoliko se dopusti razvijanje infekcije u punom jeku, ovaj tuzlanski stručnjak navodi da se u našoj zemlji može očekivati više od 100.000 preminulih. 

Na ove brojeve možete prijaviti osobe koje bi trebale biti u samoizolaciji, a nisu

I dok se cijeli svijet bori kako što bolje suzbiti širenje infekcije COVID-19, svaki dan svjedočimo kako smo okruženi neodgovornim pojedincima, grupama koji ne haju za pandemiju. Ne postoji osoba koja nije čula koliko su u ovom trenutku važne mjere samokontrole, što je moguće veće samoizolacije, ali pojedini, među kojima su i ljekari i graničari, žmire na mogućnost da i našu zemlju pogodi najcrnji, wuhanski ili italijanski scenarij.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije