Upoznajte Denisa Avdića iz Jablanice, koji je u konkurenciji 88 zemalja donio zlato BiH

A. Sokolović
Upoznajte Denisa Avdića iz Jablanice, koji je u konkurenciji 88 zemalja donio zlato BiH
Foto: Privatni album / Denis Avdić sa starijom sestrom Emom

Jablanica ima Hasana Salihamidžića, Jablanica ima i Mirzu Teletovića, ali Jablanica ima i Denisa Avdića.

O bivšem nogometašu Bayerna i nekadašnjoj NBA zvijezdi Brooklyna čuo je cijeli svijet, ispusano je na hiljade i hiljade tekstova, ali posljednjih godina u svjetskoj javnosti se sve više piše o supertalentiranom Denisu Avdiću, 14-godišnjaku koji balansira između školskih obaveza, karatea, muzičke škole i škole slikanja.

Uz sve to, Bosni i Hercegovini i svojoj Jablnici donosi brojna priznanja sa svjetskih takmičenja. Posljednje - bilo je zaista impresivno. 

Ovaj budući učenik devetog razreda osvojio je zlatnu medalju na likovnom takmičenju u Japanu u konkurenciji rekordna 12.984 rada iz 88 zemalja.

Dio priznanja u bogatoj riznici trofeja Denisa Avdića - undefined

Foto: Privatni album: Dio priznanja u bogatoj riznici trofeja Denisa Avdića

Tema rada bila je 'Planeta Zemlja kakvu volim', a 14-godišnji Denis je na radu predstavio pojedine dijelove naše planete, od Sjevernog pola, preko Stjenovitih planina i Fudžijame, Amazona, Madagaskara, Egipta, Kanade i mnogih drugih, pa sve do vodopada u Jajcu i padina Čvrsnice s našim endemskim cvijećem.

Dječak iz Jablanice osvojio zlato u Japanu: Nacrtao planetu bez globalnog zagrijavanja

Ekipa portala Radiosarajevo.ba imala je priliku da upozna ovog dječaka i razgovora sa njegovom porodicom, mamom  Aidom Avdić, profesoricom engleskog jezika i književnosti te ocem dr. Jusufom Avdićem, pedijatrom u Domu zdravlja Jablanica.

"Kao i svi u porodici, ponosan sam na uspjeh Denisa i drago mi je da je i Japanu potvrdio kvalitet", kratko je kazao Jusuf, prije nego se u razgovor uključio Denis i  mama Aida.

Denisu priznanje u Japanu nije prvo u karijeri likovnog umjetnika. Kako nam je kazao slikanjem se bavi od druge godine, a od šeste redovno pohađa školu slikanja u susjednom Konjicu. On je u ovom gradu i šesti razred Osnovne muzičke škole, odsjek gitara.

"Volim i karate. Imam smeđi pojas, a volim svirati i gitaru", kaže nam Denis, na kojem je posebno ponosan i Dženad Džino, regionalno poznati fotoreporter iz jablanice, koji također, poput Denisa, širom BiH, regiona i svijeta osvaja brojna priznanja za svoje fotografije. 

Bosna i Hercegovina ima izuzetnu, nevjerovatno pametnu i talentiranu djecu na koju svi trebamo biti ponosni. A na Denisa  je ponosna i mama Aida.

"Denisu priznanje u Japanu nije prvo u karijeri. Prvo je osvojio u Azerbejdžanu, a kasnije su slijedili uspjesi u SAD, Francuskoj i Turskoj. Ovo posljednje je peto priznanje i rekla bih da je i najveće, jer je osvojeno u konkurenciji skoro 13.000 radova iz 88 zemalja svijeta", priča Aida za Radiosarajevo.ba i nastavlja: 

Kada nam je javljeno da je Denis osvojio prvo mjesto bili smo oduševljeni. Drago mi je i da ste i vi kao redakcija propratili njegov uspjeh, jer Bosna i Hercegovina zaista ima talentiranu djecu. Ne trebate samo pisati o Denisu, već u našoj lijepoj zemlji ima još talentiranih djevojčica i dječaka koji zaslužuju veću pažnju. Dolaze iz svijeta matematike, fizike, informatike i umjetnosti. Mislim malo više bi trebali dobiti veću pažnju".

Upoznajte Denisa Avdića iz Jablanice, koji je u konkurenciji 88 zemalja donio zlato BiH - undefined

Mreža mira: Upoznajte Denisa Avdića iz Jablanice, koji je u konkurenciji 88 zemalja donio zlato BiH

Aida kaže da porodica Avdić, a zajedno sa njima i Jablanica i Bosna i Hercegovina, uskoro mogu očekivati još lijepih vijesti.

"Očekujemo rezultate sa još dva velika takmičenja. Još jedno će biti u Japanu, koje organizira druga organizacija, a u januaru 2020. će doći rezultati iz SAD. Denis je poslao rad o temi "Globalno zagrijavanje Planete u prošlosti i budućnosti", govori Aida. 

Denis ima i sestru Emu, koja studira medicinu u Sarajevu. I ona lijepo slika, te se bavi identičnim hobijima kao i on. U principu ona je Denisov uzor.

Aida nam je na kraju kazala da je Denis talent za crtanjem "povukao" na roditelje. 

"Denis nas je prestigao i ponosni smo na njega. Želimo mu mnogo sreće, kao i svim mališanima koji na brojnim takmičenjima predstavljaju Bosnu i Hercegovinu. Oni su naši pravi, uspješni ambasadori u svijetu", dodala je profesorica Aida Avdić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije