Sarajevska ulica Kovači želi privući turiste

S. H.
Sarajevska ulica Kovači želi privući turiste
Prolamanje čekića kazandžija prati turiste uz sarajevsku ulicu Kovači na putu od Baščaršije prema Žutoj tabiji, Zmajevcu ili šehidskom mezarju.

U posljednje vrijeme sve ih je više, naročito za vrijeme ramazana, ali i u ljetne dane kada se turisti i građani Sarajeva penju na jednu od ovih uzvisina odakle se pruža jedan od najljepših pogleda na Sarajevo.

Iako simpatična i sadržajna, u ulici Kovači turisti se ne zadržavaju dugo.

"Ulica je zapuštena. Imamo problema s kanalizacijom koja se izlije čim padne kiša, oštećena je cesta“, kazao je za Radiosarajevo.ba kazandžija Edin Kazaz čija je radnja smještena u ovoj ulici pored još nekoliko drugih zanatlija.

"U ulici Kovači imamo limara, imamo možda jedinog mlinara preostalog u BiH, bravare, a nemamo natpis da je ovo zanatska ulica što bi možda privuklo turiste da svrate u naše radnje i pogledaju šta radimo, pa i kupe naše proizvode“, rekao nam je Edin.

Kako bi ulica oživjela, potrebno je pronaći način kako zadržati turiste u njoj.

Klub vijećnika Naše stranke u Općini Stari Grad Sarajevo podnio je inicijativu za infrastrukturno prilagođavanje ulice Kovači i formiranje nove turističke zone u cilju poboljšanja turističke ponude u općini Stari Grad.

“Predložili smo kreiranje nove turističke zone koja će obuhvatiti prostor ulice Kovači, kako bi ulica postala prepoznatljiva ruta u turističkim ponudama Starog Grada. Spomenuta ulica, osim svog historijskog značaja, predstavlja i poveznicu između Baščaršije i mezarja Kovači, kao i Žute tabije koja posljednjih nekoliko godina posebno privlači turiste koji dolaze u Sarajevo”, naveli su iz Naše stranke čiji su Vijećnici Adla Kupusović i Vedran Grebo predložili na sjednici Općinskog vijeća niz inicijativa za ulicu Kovači, kako bi se čitav lokalitet infrastrukturno prilagodio potrebama turista, ali i građana Sarajeva.

“Podnijeli smo inicijativu za postavljanje potopnog stubića na početku ulice Kovači, u blizini Čekrekči džamije, kao i postavljanje ležećeg policajca ispred mesnice Hodžić. Osim toga, u ulicama Kovači, Nikolića čikma i Tahčića sokak, potrebno je regulirati rasvjetu i postaviti kante za smeće duž tih ulica. Također, potrebno je riješiti učestale probleme s kanalizacijom i izlijevanjem kanalizacije na prostoru ulice Kovači”, rekli su iz Naše stranke.

Također, dodali su da je nakon prve faze kreiranja turističke zone Kovači potrebno promovirati ovaj lokalitet s naglaskom na razvoj zanatskog centra u cilju očuvanja zanata koji izumiru.

U Općini Stari Grad su nam kazali da nadležne službe još uvijek nisu zaprimile inicijativu Naše stranke. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije