Ulcinj: Rijeka turista iz BIH u jednom od najstarijih gradova na Jadranu

Radiosarajevo.ba
Ulcinj: Rijeka turista iz BIH u jednom od najstarijih gradova na Jadranu
Ulcinj, turistički grad u Crnoj Gori, smješten na Jadranu uz samu granicu Albanije , nudi dašak Istoka, ali i perspektive Zapada.

Ulcinj je jedan od najstarijih gradova na jadranskoj obali koji već dvadeset pet stoljeća prkosno odolijeva zubu vremenu. Čudesno uzdignut na hridinama iznad otvorenog mora, okrenut Otrantu neodoljivo osvaja sva vaša čula. Kroz stoljeća nataložene različitosti kultura i civilizacija stopljenih u jednu cjelinu. Nešto nalik na mali raj na zemlji, vanvremenski isklesan u stoljećima krvavih borbi, prkosa, ponosa i ljubavi svih onih koji su ovo mjesto posjetili bar jednom u životu“...

Ove riječi zapisao je jedan autor, duboko vjerujući da je Ulcinj grad stvoren za vječnost i trajno uživanje u ljepoti Božijeg stvaranja.

Tako je i danas kada rijeke turista iz cijele regije dolaze u ovaj grad. Stižu tu iz Bosne, s Kosova, iz Hrvatske, Srbije, naprosto cijele regije, u namjeri da uživaju ne samo u ljepotama Jadrana već i u kulturno-historijskoj baštini, hrani, ljepoti i toplini duha i mentaliteta ovdašnjeg čovjeka, piše INS.

Pri tome, uz relativno skroman budžet, možete svojoj porodici priuštiti ljetovanje kojeg će se sigurno sjećati.

Hrana i piće relativno su blizu nivoa sarajevskih cijena, pa je tako kafa 1 eura, kisela voda također, a kugla sladoleda 0,50 eura.

Gazirana pića su 2 eura. Ćevapi se mogu pojesti od 2 do 3,5 eura, punjena pljeskavica 5 eura, doner 2 eur, pomfrit 1 eura... Objekti u staroj jezgri grada uglavnom posluju pod istaknutom oznakom halala. Možete jesti u restoranima "Bosna", "Sarajevo"... I cijene smještaja ove godine nisu visoke. Sasvim pristojan smještaj se može naći od 14 do 20 eura.

Uz to, bogata ulcinjska baština, nudi pogled na stoljeća islamske prisutnosti na ovim prostorima. Takva je i „Džamija pomoraca“ koja je, poslije 80 godina, svečano obnovljena i otvorena.

Prema nekim hroničarima džamija je sagrađena u 14 vijeku i sagradili su je Mauri. Posebno interesantno je to što se nalazi na samoj obali mora, na maloj plaži, pa je to rijetko mjesto na kojem se praktično možete kupati uz samu džamiju. 

Osim kao vjerski objekt služila je pomorcima i kao svetionik. Također, tu su i druge ulcinjske džamije koje stvaraju sliku tipične istočnjačke čaršije, a opet u srcu Mediterana. To je vjerovatno jedno od rijetkih mjesta na Jadranu u kojem možete vidjeti toliko žena pod hidžabom kako u večernjim šetnjama uz more, uživaju u morskom zraku, prenosi INS.

Inače, najraniji tragovi nas vode do praistorijskog vremena kad je Ulcinj pripadao Ilirima, narodu indoevropskog porijekla. Ulcinjski stari grad su osnovali još u V stoljeću p.n.e. Kolhiđani zbog čega je prvobitno i dobio ime Kolihinium. U II vijeku (163 god p.n.e) osvajaju ga Rimljani od ilirskog plemena Olcinijatas i tadašnji drevni grad Colchinijum postaje Olcinijum.

Ulcinj danas osim Starog grada nudi 33 km obale od čega 18 km prelijepih plaža. Počev od Velike plaže koja se prostire punih 10 km a prepoznatljiva je po sitnom pijesku čija je veličine prečnika o,1 – o,5 mm.

Tu je i Mala ( gradska) plaža smještena tačno ispod zidina Starog Grada. Ne smijemo zaboraviti ni čuvenu plažu Valdanos, plažu koja je u sklopu hotela Albatros, Liman I i II, ženska plaža (sa sumpornim izvorima), plaža dvora Balšića itd. Ispod rta Đerana, na samom početku Velike plaže nalazi se i marina, poznatija kao „Porta Milena“ pravi dragulj za oči, duboko uvučena u kopno sa bezbroj drvenih kolibica na vodi koji mještani nazivaju „kalimere“.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije