Ugledni neuropsihijatar o prisilnoj hospitalizaciji: 'Imamo Zakon koji se ne provodi kako treba'

3
Radiosarajevo.ba
Ugledni neuropsihijatar o prisilnoj hospitalizaciji: 'Imamo Zakon koji se ne provodi kako treba'
Foto: Anadolija / Psihijatrijska klinika Mostar

U ponedjeljak, 19. augusta, u naselju Ciglane ubijena je 60-godišnja Nadira Sahačić.

Kako je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, u poslijepodnevnim satima, u utorak, 20. augusta, na području općine Centar, policijski službenici Odjeljenja za krvne, seksualne delikte i ratne zločine slobode su lišili muškarca M. D. (1997) iz Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Ubistvo (član 166. KZ FBiH) na štetu 60-godišnje N.S. iz Sarajeva.

M. D. je u stanu u ulici Husrefa Redžića, u sarajevskom naselju Ciglane, u ponedjeljak uvečer, 19. augusta, usmrtio N.S. (1964).

"Tri kilometra do kraja svijeta" najbolji igrani film 30. Sarajevo Film Festivala

"Tri kilometra do kraja svijeta" najbolji igrani film 30. Sarajevo Film Festivala

Građanke i građani Sarajeva nakon posljednjeg slučaja femicida u glavnom gradu Bosne i Hercegovine žive u strahu, naime, svako sarajevsko naselje ima barem jednog potencijalnog M.D. u svom okruženju.

"Zamislite da živite pored takve osobe i da se bojite za sopstveni i život porodice. Naše komšije nakon što su očistile nered iza takve osobe sada preživljavaju nove traume i ovaj put strahove. Policija dođe i uradi svoj dio posla, a ostali zašute i tu je naš sistem propao. Bojimo se svoje živote i živote svoje djece! Jesmo li bitni nekome?", pitaju se građani.

Mnogi se opraštaju od Sarajke Nadire Sahačić: "Još jedan femicid u našem gradu"

Mnogi se opraštaju od Sarajke Nadire Sahačić: "Još jedan femicid u našem gradu"

Na fotografiji koju su objavili naši sugrađani vidimo išarane zidove - autorski rad njihovog komšije koji je, kako navode, brzinom svjetlosti otpušten sa psihijatrije.

"Molim svoje prijatelje i pratioce da djele objavu, da se zaustavi osoba kojoj je očigledno potrebna pomoć. Svo naselje je išarano od strane jednog lica. Jel moramo biti statistika i crna hronika u kojoj će stajati naša imena i dvije tri lijepe rečenice koje nećemo imati priliku da pročitamo", navedeno je u jednoj od objava na društvenim mrežama.

Zašaran haustor u sarajevskom naselju
Foto: Facebook: Zašaran haustor u sarajevskom naselju

Građani rješenje problema vide u prisilnoj hospitalizaciji.

Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama

Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama donio je Parlament Federacije BiH na sjednici Predstavničkog doma od 18. jula 2001. godine i na sjednici Doma naroda od 30. jula 2001. godine.

Ovim zakonom propisuju se osnovna načela, način organizovanja i provođenja zaštite te pretpostavke za primjenu mjera i postupanje prema osobama sa duševnim smetnjama.

U članu 22. ovog Zakona navodi: Osoba sa težim duševnim smetnjama koja uslijed svoje duševne smetnje ozbiljno i direktno ugrožava vlastiti život ili zdravlje ili sigurnost, odnosno život ili zdravlje ili sigurnost drugih osoba može se smjestiti u zdravstvenu ustanovu bez pristanka, po postupku za prisilno zadržavanje i prisilni smještaj propisanim ovim zakonom.

Dijete, maloljetna osoba ili osoba lišena poslovne sposobnosti može se iz razloga navedenih u stavu 1. ovog člana smjestiti u zdravstvenu ustanovu i bez pristanka njenog zakonskog zastupnika po postupku za prisilno zadržavanje ili prisilni smještaj.

Član 24. istog Zakona navodi: Osobu sa duševnim smetnjama za koju se osnovano sumnja da može neposredno ugroziti vlastiti život ili zdravlje odnosno život i zdravlje drugih u posebno hitnim slučajevima mogu ovlaštene službene osobe nadležnog ministarstva unutrašnjih poslova dovesti u zdravstvenu ustanovu nadležnu prema prebivalištu ili boravištu osobe odnosno prema mjestu na kojem je osoba trenutno zatečena bez prethodnog liječničkog pregleda iz člana 23. stava 1. ovog zakona.

Prisilna hospitalijizacija u praksi

Kako bi saznali više o prisilnoj hospitalizaciji portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je neuropsihijatra dr. Omera Ćemalovića.

"Zakon se provodi već 20 i nešto godina i to vrlo uspješno, to mogu da tvrdim za J.U. Psihijatrijska Bolnica Kantona Sarajevo koja u svakom pogledu provodi taj Zakon, baš onako kako ga je zakonodavac predvidio, barem je tako bilo dok sam ja bio u bolnici", kaže dr Omer Ćemalović za portal Radiosarajevo.ba.

Zakonom o zaštiti osoba sa duševnim smetnjama u FBIH zdravstvena ustanova obavezna je sud obavijestiti o prisilnom zadržavanju pacijenta najkasnije u roku od 24 sati.

"Zakon kaže da osoba sa ozbiljnim duševnim smetnjama, koja zbog svog psihičkog stanja dovodi u pitanje i u opasnost svoje zdravlje i sigurnost ili zdravlje i sigurnost drugih bit će prisilno hospitalizirana i zadržana na liječenju u toj ustanovi.

Nadležna ustanova obavijestit će Sud da je ta osoba prisilno zadržana. Sud će potom obavijestiti vještaka koji će izaći i pregledati tu osobu, i reći da li treba da ostane ili ne, ukoliko osoba treba ostati odredit će i koliko dugo.

Također, policija ukoliko primijeti da je neka osoba u stanju u stanju duševnog rastrojstva može bez uputnice dovesti tu osobu u bolnicu i ta osoba će biti zadržana ili puštena u zavisnosti od procjene dežurnog doktora", kazao je Ćemalović za portal Radiosarajevo.ba.

"Dakle, imamo Zakon, ali nažalost se on ne provodi kako treba u mnogim sredinama i dolazi do propusta", veli neuropsihijatar.

Naš sagovornik dodaje i da je sličan zakon na snazi u bh. entitetu RS, ali i u susjednoj Hrvatskoj i Srbiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije