Znaju li djeca šta raditi u slučaju požara, zemljotresa i drugih katastrofa

Radiosarajevo.ba
Znaju li djeca šta raditi u slučaju požara, zemljotresa i drugih katastrofa
/ Postupanje u slučaju zemljotresa
Prirodne katastrofe nemoguće je spriječiti, ali je moguće ublažiti njihove posljedice.

S ciljem da učenici osnovnih škola ovladaju životno važnim vještinama preživljavanja u slučajevima katastrofe, organizacija Save the Children je u suradnji s Ministarstvom za sigurnost BIH objavila prigodan priručnik. 

Riječ je o Smjernicama za realizaciju programa iz oblasti zaštite i spašavanja u osnovnim školama, koje su namijenjene nastavnicima.

Činjenica je da lekcije iz ove važne oblasti nisu u dovoljnoj mjeri uvrštene u postojeći plan i program u osnovnim školama.

Stoga je Save the Children u ovim Smjernicama osnove preživljavanja uvrstio u postojeći plan u program i inkorporirao u različite školske predmete.

Današnju promociju ovog priručnika otvorio je Samir Agić, pomoćnik ministra za sigurnost, koji se prisjetio vremena iz perioda bivše Jugoslavije kada je obavezan predmet bio Odbrana i zaštita. Danas nije tako, što ukazuje na nizak nivo znanja iz oblasti preživljavanja:

"Djeca trebaju učiti ono što može da spasi njihove živote, živote njihovih drugova i porodice. Zato smo zahvalni organizaciji Save the Children za ovu vrijednu publikaciju. Sigurnost je važnija od svake dnevne politike, a ove smjernice su dobro polazište", rekao je Agić, istaknuvši da je nedavno, na konferenciji u Japanu, naglašen prioritet da se s djecom uči o preživljavanju u slučajevima katastrofa.

Andrea Žeravčić, direktorica Save the Children BiH, prisjetila se da su u ovaj zadatak krenuli još prije katastrofalnih poplava u proljeće 2014. Škole danas nemaju ni osnovna sredstva za ublažavanje katastrofa - aparate za gašenje, pomoćne izlaze, procedure. Zato su ove smjernice nastojale da identificiraju postojeće nastavne jedinice u koje bi se mogli uvrstiti ovi sadržaji.

"Cilj je da djeca kroz osnovno obrazovanje dobiju životne vještine kojima mogu spasiti sebe i svoje najbliže. Prirodne katastrofe ne možemo spriječiti, ali možemo ublažiti posljedice", naglasila je Žeravčić. 

Ona ističe da svi zainteresirani nastavnici i rukovodioci škola mogu preuzeti elektronski primjerak ovih smjernica tako što će kontaktirati Save the Children, a da će se uskoro po školama distribuirati štampano izdanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije