U Sarajevu takmičenje u slaganju Rubikove kocke i rješavanju mozgalica

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu takmičenje u slaganju Rubikove kocke i rješavanju mozgalica
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Slaganje Rubikove kocke i mozgalice

U Sarajevu se tokom vikenda održava Prvo službeno takmičenje u slaganju Rubikove kocke i sličnih mozgalica „Sarajevo Open 2019“.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Sarajevo 40 takmičara iz osam država takmiči se u 11 disciplina.

Pored takmičenja, svi posjetioci su u subotu imali priliku dobiti besplatnu obuku slaganja Rubikove kocke, tako da je za jedan sat 100 osoba naučilo slagati Rubikovu kocku uz pomoć iskusnih instruktora.

Svi učesnici obuke su od Prointera, generalnog sponzora, dobiti besplatnu PROfesionalnu Rubikovu kocku na poklon.

Organizator takmičenja je Prirodno-matematički fakultet u saradnji s domaćim prvacima u različitim disciplinama Markom Vukadinovićem, Jankom Gašićem, Nebojšom Đurićem, te Jernejem Omulecom kao delegatom iz Svjetske asocijacije za kocku (WCA – World Cubing Association).

Istakknuto je kako su benefiti slaganja Rubikove kocke: izgradnja samopouzdanja, izgradnja ličnosti kroz druženje s raznim uzrastima koje spaja isto interesovanje, isti hobi i ista strast ka slaganju kocke i sličnih mozgalica.

Lični rekord Marka Vukadinovića za slaganje klasične Rubikove kocke je 12.80 sekundi, a najbolje vrijeme kod kuće 9.90 sekundi. Svjetski rekord je 3.47 sekundi.

Slična takmičenja održana su do sada četiri puta u Banjoj Luci.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije