U Sarajevu preminuo umjetnik, profesor Salim Obralić

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu preminuo umjetnik, profesor Salim Obralić
Foto: 24sata.info / Salim Obralić

Likovna scena Bosne i Hercegovine jučer je ostala bez uglednog člana. Nakon komplikacija zbog bolesti, u Sarajevu je preminuo profesor Salim Obralić, slikar i grafičar.

Salim Obralić je rođen u Maglaju 1945. i bio je jedan od najuticajnijih bosanskohercegovačkih slikara. Osnovnu školu je završio u rodnom gradu, a Srednju školu za primijenjene umjetnosti završio je u Sarajevu 1965. Nakon toga odlazi na studije u Beograd, gdje je 1971. diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti, a postdiplomske studije dovršava na istoj Akademiji tri godine kasnije.

Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1972., a bio je redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Osim slikarstva, bavio se i grafikom, ali i skulpturom.

Autor je brojnih izložbi, a za svoj rad i zalaganje dobio je i brojna priznanja, između kojih se izdvajaju Prva otkupna nagrada Autorske agencije, Beograd iz 1970., Otkupna nagrada Likovne akademije iz Beograda 1971., te Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva za slikarstvo, 1983.

Dženaza-namaz će se obaviti u srijedu 12. septembra u 16.45 sati (poslije ikindija-namaza) ispred Kuršumlija džamije (Maglaj), a ukop na mezarju Lipa, također u Maglaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije