U Sarajevu održan Treći međunarodni kongres zelene biotehnologije

0
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu održan Treći međunarodni kongres zelene biotehnologije
FOTO: Facebook / Treći kongres zelene biotehnologije u Sarajevu

Klimatske promjene i teško narušavanje ekološke neravnoteže na Zemlji ozbiljno prijete opstanku života na Zemlji. U evropskim naučnim, industrijskim i diplomatskim krugovima već odavno se govori o implementaciji Zelenog dogovora („Green Deal“) i ozbiljnim planovima za dekarbonizaciju privrede u Evropi koji su jedini način da zaustavimo zagrijavanje Zemlje i bar malo usporimo ove negativne procese.

To praktički znači drastično smanjenje emisije CO2 tj. stakleničkih gasova u atmosferu od 55% do 2030. godine i 100% do 2050. godine.

Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu je ove godine bio organizator prestižnog Trećeg međunarodnog kongresa zelene biotehnologije (Third International Green Biotechnology Congress) koji je u hibridnoj formi održan od 30. septembra do 2. oktobra 2021. godine u Sarajevu.

Na kongresu je učestvovalo više od 70 renomiranih naučnika iz cijelog svijeta sa svojim radovima iz oblasti inovativnih načina u proizvodnji povećane količine hrane na ograničenom prostoru i ograničenim ekološkim uslovima, razvoju otpornih usjeva, razvoju novih enzimskih tehnologija za industriju, primjeni informacionih tehnologija u kontroli širenja zaraze i optimalne primjene genetičkih tehnologija u proizvodni bolje, zdravije i kvalitetnije hrane i zaštiti okoliša, ali i unapređenja kvaliteta života i zdravlja čovjeka.

Dnevnik Radija Sarajevo | Dizdar: "Slovo Gorčina" – Maku u čast

Dnevnik Radija Sarajevo | Dizdar: "Slovo Gorčina" – Maku u čast

U procesu dekarbonizacije privrede do nule do 2050. godine moraju učestvovati sve države i lokalnim doprinosom donijeti značajnoj promjeni na globalnom planu. S tim u vezi neophodno je mobilisati sve proizvodne (industrijske) i akademske (naučne) kapacitete kako bi se pravovremeno identificirali problemi industrije i ponudila inovativna niskokarbonska rješenja.

Ovaj zaokret u indusriji podrazumijeva ubrzanu inovaciju i primjenu niskokarbonskih tehnologija u cijelom svijetu, a pogotovo na području proizvodnje energije, transporta i grijanja, poljoprivredne proizvodnje i upravljanja otpadom i zaštite biodiverziteta i životne sredine u cjelini.

Biotehnologije su tehnologije koje se oslanjanju na prirodne biološke procese, metabolizam živih bića ili njihove dijelove u proizvodnim procesima i vrijedan su izvor novih niskokarbonskih tehnologija u proizvodnji energije iz biomase, upravljanju otpadom, ali i proizvodnji hrane, lijekova i novih materijala. Napredna biotehnologija i informacione tehnologije dva su glavna infrastrukturna oslonca ovog konceptualnog pomaka industrije budućnosti, a njihov inovativni potencijal je praktično neograničen.

Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu je javna naučna ustanova koja već skoro 35 godina predstavlja akademskog nosioca razvoja novih biotehnologija u poljoprivredno-prehrambenoj, farmaceutskoj, šumarskoj industriji i zdravstvu.

Poseban akcenat na kongresu stavljen je na međunarodno akademsko umrežavanje biotehnoloških naučnih kapaciteta/univerziteta i poticanje inovacija kroz podršku mladim naučnicima-inovatorima i razvoju poduzetničkih ideja koje će nuditi biotehnološka rješenja na zadata pitanja iz industrije. 

 Treći kongres zelene biotehnologije u Sarajevu - undefined

FOTO: Facebook:  Treći kongres zelene biotehnologije u Sarajevu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije