Sporazum / Vlada Švedske i BiH izdvojila 2,9 miliona KM za zamjenu peći na ugalj

13. 09. 2021. u 14:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Uslijed velike zainteresovanosti građana za subvencioniranje zamjene peći, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Švedska u jednakim omjerima ukupno izdvajaju 2,9 miliona KM za zamjenu peći na ugalj i ostala čvrsta goriva.

Cilj je smanjenje zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, posebno u naseljima gdje su dominantni izvori zagađivanja kućna ložišta na čvrsta goriva.

S tim u vezi danas su ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović i rezidentna predstavnica UNDP-ja u BiH Steliana Nedera potpisali Sporazum o realizaciji projekta povećanja energetske efikasnosti kroz subvencioniranje zamjene peći na ugalj i ostala čvrsta goriva certificiranim pećima i toplotnim pumpama u domaćinstvima u Kantonu Sarajevo.

Vlada Švedske i BiH izdvojila 2,9 miliona KM za zamjenu peći na ugalj - undefined

Foto: Saopštenje: Vlada Švedske i BiH izdvojila 2,9 miliona KM za zamjenu peći na ugalj

UNDP će implementirati aktivnosti u okviru projekta “Zeleni ekonomski razvoj” koji finansira Švedska.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u BiH i Eva Smedberg, direktorica Odjela za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske u BiH.

Premijer Forto se zahvalio partnerima - Vladi Švedske i UNDP-ju, što su ponovo odlučili da sa Kantonom krenu u realizaciju projekta koji za cilj imaju smanjenje onečišćenja zraka.

"Kada smo početkom 2019. godine, u prvom dijelu našeg mandata, željeli napraviti brze korake kada je u pitanju zaštita kvalitete zraka i okoliša u Kantonu Sarajevo, naši partneri su odmah reagirali i pomogli da tada radimo na utopljavanju javnih zgrada. Mi smo tada izvršili utopljavanje 46 javnih zgrada, što je 7-8 puta više nego što su radili naši prethodnici", rekao je premijer Forto.

Dodao je i kako je ono što je poduzeto u drugom dijelu mandata ove Vlade, a na čemu je insistirao ministar Hadžiahmetović, povećanje broja ovakvih projekata.

Vlada Švedske će za svaku marku koju mi uložimo, uložiti isto toliko. Nastavit ćemo još više raditi na tome da u budžetu obezbijedimo što više sredstava za ovakve projekte", najavio je premijer Forto.

Edin Forto  - undefined

Foto: Saopštenje: Edin Forto

Prema informacijama kojima se trenutno raspolaže, oko 30.000 domaćinstava u Kantonu Sarajevo koristi ugalj i druga čvrsta goriva za grijanje, kao i da se najveći broj individualnih ložišta nalazi na području općina Novi Grad Sarajevo, Ilidža i Ilijaš.

Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini je također navela da je Švedskoj zadovoljstvo da zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo i UNDP-jem radi na smanjenju zagađenja zraka u Sarajevu.

“Znamo da zagađenje zraka prouzrokuje preranu smrt skoro 3.300 ljudi godišnje u Bosni i Hercegovini”, istakla je ambasadorica Strömquist.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA