U planu podvodno snimanje i 3-D skeniranje Starog mosta

Radiosarajevo.ba
U planu podvodno snimanje i 3-D skeniranje Starog mosta
Arhiv / Stari most u Mostaru

Agencija Stari grad donijela je Odluku o obavljanju monitoringa Starog mosta u Mostaru, tako da će uskoro biti obavljeno 3-D skeniranje Starog mosta u Mostaru, piše Bljesak.info.

Monitoring Starog mosta sadrži podvodno snimanje stanja sanacije stijenske mase ispod upornjaka mosta (obalnih zidova) i precizno 3-D skeniranje.

Izabrani ponuđač će uraditi analizu snimka na 6 repernih tački na kamenoj ogradi Starog mosta od nultog geodetskog snimanja iz 12 mjeseca 2010. godine do sada, te napraviti izvještaj. Kako je navedeno u Odluci ovaj posao će obaviti stručnjaci s Univerziteta Džemal Bijedić.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i šef ureda Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u Bosni i Hercegovini Siniša Šešum potpisali su sporazum o implementaciji projekta Održivi turistički razvoj na lokalitetu svjetske baštine, područje Staroga grada i Staroga mosta u Mostaru“, za koje je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdvojilo 100.000 KM. 

Projekt je zajedničko opredjeljenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma i UNESCO-a da, u saradnji s lokalnim zajednicama, rade na dostizanju Ciljeva održivoga razvoja 2030., SDG 2030 Agenda, i istovremeno unapređuju održivo korištenje lokaliteta svjetske baštine u BiH.

''Grad Mostar svake godine bilježi povećanje broja turista, mada ne postoji pouzdana statistika o ostvarenoj ekonomskoj dobiti. U nedostatku pravilnog upravljanja ovim segmentom, Mostar gubi ogromne prihode od turizma'', istaknula je federalna ministrica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije