U petak IT Girls obilježavaju Europsku sedmicu kodiranja

Radiosarajevo.ba
U petak IT Girls obilježavaju Europsku sedmicu kodiranja

IT Girls je incijativa mladih zaposlenika i zaposlenica Ujedinjenih nacija s ciljem da podstakne djevojčice i djevojke da već od rane dobi počnu razmišljati u smjeru informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT), te da se više uključe u svijet programiranja i programskih jezika kako bi razvile interesovanje za ovaj sektor i povećale mogućnosti u odabiru budućih karijera i obrazovnih pravaca.

Kako bi na što zanimljiviji način predstavili programiranje mladima, u okviru IT Girls inicijative širom Bosne i Hercegovine organizirani su četverodnevni treninzi pod nazivom #PostaniITGirl za 167 djevojčica u dobi između 13 i 18 godina.

Djevojčice koje su završile treninge u Sarajevu, Doboju i Zenici učestvovat će na druženju u Sarajevu povodom obilježavanju Europske sedmice kodiranja.

Europska sedmica kodiranja (EU Code Week) je pokret koji promovira ideju stvaranja pomoću koda.

Cilj je da se programiranje stavi više u fokus svakodnevnog života, te da se omogući mladima, odraslima i starijim osobama da svoje ideje pretoče u kod i tako ih realizuju.

Ova inicijativa nastoji razbiti predrasude o programiranju, te okupiti i motivirati ljude da uče zajedno, a nastala je 2013. godine kroz ideju mladih savjetnika za Digitalnu agendu Europske unije.

Obilježavanjem Europske sedmice kodiranja u Sarajevu želimo podići svijest žena i djevojčica o digitalnom svijetu kojem dominiraju muškarci, kao i o oblicima nasilja na internetu.

IT Girls planiraju okupiti djevojčice i dječake na kreativnoj radionici kodiranja, te pokrenuti priču o sigurnosti na internetu i oblicima online nasilja kroz webinar #HerNetHerRights i panel diskusiju s aktivistima/aktivistkinjama, profesionalcima/kama iz struke i IT sektora. 

Ovom prilikom će IT Girls objaviti i online takmičenje u rješavanju logičkog zadatka u saradnji s platformom Bookvar.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije