Sarajevo i BiH uspješno prezentirani na prestižnom festivalu u Grazu

Radiosarajevo.ba
Sarajevo i BiH uspješno prezentirani na prestižnom festivalu u Grazu
Foto: Felix Zitter / Najava prezentacije i diskusije
Izložba "Sarajevo Now" projekta Reactivate Sarajevo je uspješno prestavljena u Kući arhitekture (HDA-Haus der Architektur) na prestižnom festivalu "Štajerska jesen" (Steirischer Herbst) u austrijskom Grazu.

Projekt radi katedra za Arhitekturu i Urbano Projektovanje ETH Cirih u saradnji sa Gradom Sarajevo, Švicarskom Vladom i Ambasadom u BiH, Gradom Cirihom i Maticom BiH.

Pred vrlo posjećenim auditorijem, Prof. Hubert Klumpner i direktor Projekta Haris Piplaš sa ETH Cirih su u petak, 6. oktobra, u uvodu predstavili "Global Urban Toolbox", odnosno skup projekata istraživanja i integralnog mapiranja potencijala gradova širom svijeta, kao baze za projektovanje nove i regeneraciju postojeće urbane infrastrukture, u cilju rasta životne kvalitete.

Glavni dio prezentacije, odnosno izlaganje projekta "Reactivate Sarajevo», koji se bavi istraživanjem i mapiranjem potencijala razvoja grada Sarajevo, je predstavljen u okviru konferencije koja se dešava u sklopu "Štajerske jeseni" i 50-te godišnjice trilateralnog Bijenala između Austrije, Italije i bivše Jugoslavije "Trigon67" u Grazu, koje je pod temom "ambiente", 1967 tragalo za inovativnim pristupima u upravljanju prostorom i projektovanju gradova.

Izazovi u gradovima današnjice je potakao Kustose HDA da na 50-u godišnjicu pozovu po jedan reprezentativni projekat iz sve tri zemlje. Italiju je predstavljao "Isola Art Center", Austriju "Breathe Earthe" koji su predstavljali Austriju i na Svjetskoj Izložbi EXPO u Milanu 2015 godine. Na taj način je "Reactivate Sarajevo" predstavljao BiH i cjelokupni region, pozicionirajući Grad Sarajevo kao simbolični centar inovacija u ovom dijelu Evrope.

Ovim je uspješno nastavila saradnja koja je kulminirala prvim predstavljanjem bosanskohercegovačke teme na Venecijanskom Bijenalu Arhitekture 2016, te nedavno potpisanom Memorandumom o Razumijevanju između Grada Sarajeva, ETH Cirih, Grada Ciriha i Matice BiH. 

Saradnja će se nastaviti kroz zajedničke stručne radionice i tematske sastanke krajem oktobra 2017 u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije