U Njemačkoj pokrenuta kampanja pravimo "Spomenike u egzilu" za Prijedor

2
Radiosarajevo.ba
U Njemačkoj pokrenuta kampanja pravimo "Spomenike u egzilu" za Prijedor
Foto: Saopćenje / https://weissebaender.de/ / Obilježen dan bijelih traka u Prijedoru

Njemačko Ministarstvo za kulturu i medije je 31. maja obilježilo Dan bijelih traka i podijelilo tekst koji detaljno objašnjava zločine u Prijedoru i naziva ih pravim imenom - genocid.

U tekstu između ostalog piše: "Devedesetih godina, tokom agresije na Bosnu, srpski nacionalisti su nasilno preuzeli vlast u gradu Prijedoru. Svi nesrbi su natjerani da se označe bijelim trakama oko ruku i bijelim platnima na kućama. Onda su odvedeni u koncentracione logore, logore smrti i logore za silovanje. Ovi događaji su dio genocida nad Bošnjacima, bosanskim muslimanima."

Tekst koji je Ministarstvo podijelilo je dio kampanje za Dan bijelih traka koju organizuje CPPD - Coalition for Pluralistic Public Discourse. To je savez poznatih i uspješnih pisaca, novinara i drugih intelektualaca iz Njemačke.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

U okviru kampanje je napravljena stranica https://weissebaender.de i ljudi širom Njemačke su pozvani da prave "Spomenike u egzilu" za Prijedor, budući da je u samom Prijedoru to zabranjeno. Na web stranici postoje upute za "Spomenike" i info-kartice koje svi mogu preuzeti, isprintati i lijepiti po gradovima Njemačke.

Mnogi građani Njemačke, kao i poznate ličnosti iz svijeta politike i kulture su se odazvali pozivu i podsjetili na Dan bijelih traka i genocid u Prijedoru. Tako su se širom njemačkih gradova mogle vidjeti bijele trake pored kojih su bile info-stranice s dodatnim podacima i QR kodom preko kojeg su svi mogli posjetiti stranicu weissebaender.de.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije