! / U koje rame je bolje primiti vakcinu: Doktor odgovorio na 6 zanimljivih pitanja

09. 05. 2021. u 06:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Vakcina protiv koronavirusa jedna je od top tema danima, a brojna su pitanja građana od toga koju vakcinu izabrati, do načina primjene. Baš poput većine vakcina i vakcine protiv koronavirusa se daju u rame, a nakon prve doze, u periodu od oko mjesec dana, prima se i druga.

"Prva doza vakcine obično se prima u ruku koja nije dominantna, dakle u ruku koju manje koristite. Druga doza može i u suprotnu ruku, ali u suštini nema bitne razlike i može da se primi u obe. Jedino ako se javi neka reakcija, kao bol u ruci, lakše je da to bude u ruka koja nije dominantna", kaže prim. dr Slavica Ilić.

Koje nuspojave možemo očekivati?

Među pacijentima koji su se već vakcinisali, javljaju se oni sa nuspojavama, međutim, 88 posto njih nema ozbiljne, dok 12 posto se javilo sa težim nuspojavama, piše zena.blic.rs.

Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na: povišenu telesnu temperaturu, bol u ruci, glavobolju, bol u mišićima, opštu slabost, umor, crvenilo na mestu vakcinacije, mučninu, bol u zglobovima.

Rijetke i očekivane nuspojave

Riječ je o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju, slične su nuspojavama drugih vakcina, pa su najčešće blagog do umerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primenu simptomatske terapije. Mogu da se jave glavobolja, povišena temperatura i bol na mjestu gde se primila vakcina.

Koje su ozbiljnije nuspojave?

Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabilježene reakcije preosetljivosti koje su se manifestovale kao osip, koprivnjača nedugo nakon vakcinacije, zbog čega su primenjeni antialergijski lijekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka. Takođe, rjeđe su zabiljeležene reakcije paralize lica odnosno periferne slabosti jedne strane lica.

Šta je to COVID ruka?

Ako ste primijetili osip oko mjesta na kome ste primili vakcinu, može se raditi o COVID ruci, stoji na stranicama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Medicinskim rječnikom, radi se o zakašnjeloj reakciji kože na vakcinu.

Kako odabrati ruku u koju ćemo primiti vakcinu?

Možete odabrati sami ruku u koji želite da se vakcinišete, a sama vakcinacija se ne razlikuje puno od ostalih, pa nema pravog ili pogrešnog izbora. Ljekar može savjetovati, ali konačna je odluka na vama. Jedni će reći kako bi trebalo odabrati dominantnu ruku jer se njom više služimo i više je pomjeramo, pa tako i utičemo na krvotok. To znači da ćemo stalnim pokretnima i ublažiti osjećaj bola i skratiti trajanje simptoma. Ali kako bol može potrajati i do dva dana nakon vakcinacije, ako odaberete ruku koja nije dominantna, ništa vas neće sprječavati u obavljanu posla.

Možemo li i odabrati u koju ćemo ruku primiti drugu dozu vakcine?

Odgovor je i u ovom slučaju pozitivan! Možete odabrati u koju će vas ruku vakcinisati i prilikom primanja druge doze.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA