"U kamenu uklesano": Mladi iz BiH uređuju srednjovekovne nekropole

J. Ć.
"U kamenu uklesano": Mladi iz BiH uređuju srednjovekovne nekropole
Foto: Facebook / Stecak.map

Fondacija Mak Dizdar pokrenula je projekt “U kamenu uklesano”, uz podršku USAID-a i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), s ciljem povezivanja mladih koji će kroz zajednički rad zaštititi i promovirati kulturno naslijeđe BiH.

U okviru ovog projekta ukupno deset nekropola sa stećcima, na području pet općina (Trebinje, Foča, Posušje, Stolac i Travnik), bit će evidentirano i obrađeno, potvrdila je za Radiosarajevo.ba koordinatorica tima i direktorica Zavičajnog muzeja Travnik Fatima Maslić. 

Prema njenim riječima, cilj ovog projekta je osigurati da stećci, kao kulturna dobra, postanu vidljivi te da bude razvijena svijest o njihovoj vrijednosti.

„Formirali smo timove mladih iz pet općina koji su došli na radionicu u Stocu krajem marta ove godine gdje su dobili osnovne informacije o samom projektu, tj. kako se treba odnositi prema kulturnom naslijeđu, kako se registruje nacionalna baština, podnosi peticija, te osnovima arheologije i fotografije“, govori za Radiosarajevo.ba Gorčin Dizdar, direktor Fondacije Mak Dizdar.

Timovi mladih, kako kaže, trenutno rade na popisu nekropola unutar njihovih općina. 

Stecak.map - undefinedFoto: Facebook: Stecak.map

„Timovi obilaze nekropole, slikaju i bilježe GPS koordinate. Ono što je posebno zanimljivo jeste da bilježimo lokalne priče o stećcima. Cilj je ukazati na 'multierspektivnost', jer kada spomenemo stećke, obično ih svrstavamo u velike nacionalne kategorije. Za početak imamo timove iz oba entiteta, iz različitih kantona, kako bismo mlade prije svega potaknuli na samostalni rad“, pojašnjava naš sagovornik. 

Prilikom obilaska lokaliteta, Gorčin ističe kako je veliki broj lokaliteta zapušten i nepristupačan.

„Stanje je jako loše, počevši od lokaliteta koji su na UNESCO-voj listi svjetskog naslijeđa a koji bi trebali biti prioritet... Bili smo u Foči na jednom takvom lokalitetu. On je u potpunosti zarastao, da nismo imali lokalne vodiče bilo bi nemoguće naći taj lokalitet. I tako je, na žalost, na većini lokaliteta. Rijetki su zaista primjeri gdje se stećci posebno održavaju, čuvaju i štite“, govori nam.

Stecak.map - undefinedFoto: Facebook: Tim projekta radio na popisu i registraciji nekropole Mramor u blizini Foče

Poznato je da se na području Bosne i Hercegovine nalazi najveći broj stećaka, a s obzirom na to da je riječ o kulturnoj o baštini koja ima nemjerljivu vrijednost Dizdar se nada da će ovaj projekt uspjeti i da će u narednom periodu nekropole biti atraktivnije i pristupačnije kako turistima tako i lokalnom stanovništvu.

"Mi smo ipak jedan mali omladinski projekt koji će, nadam se prepoznati i neke nacionalne institucije ali i lokalna zajednica. Nužno je prepoznati vrijednost nekropola i voditi brigu o takvim lokalitetima“, ističe on.

Mišljenja je da već postoje dobre naznake da će se ovaj projekt nastaviti i nakon završetka prve faze. 

„Rezultati će biti predstavljeni na izložbi koja je planirana krajem juna u Sarajevu. Tu će biti predstavljeni i svi učesnici projekta. Bit će izložba najljepših fotografija koje su napravili, kao i filma o projektu koji se trenutno snima te jedne male publikacije o istom“, rekao je Gorčin Dizdar za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije