U Domu za starije osobe druže se njegovi korisnici, ali i penzioneri

Anadolija
U Domu za starije osobe druže se njegovi korisnici, ali i penzioneri
Osim smještaja socijalno-ugroženih osoba, ovdje su smještene i osobe dobrog imovinskog stanja. U trećem životnom dobu uživaju u boravku u Domu za starije osobe u Prijedoru, družeći se kroz brojne aktivnosti u Dnevnom centru.

Često se čuje zvuk harmonike, zapleše se, a zaori se i pjesma. Poneki od njih su našli i životne drugove boraveći u Domu, pa im je, kako kažu, starost još ispunjenija i ljepša.

Zaljubljuju se i sklapaju brakove i u poznim godinama

Miloš Lazar je u Domu penzionera već punih sedamnaest godina. Kaže da mu je lijepo, a našao je i životnu družicu Gospovu Bakić, koja je postala korisnik ove ustanove 2003. godine. Gospova kaže da je Miloš dobar prema njoj, da se lijepo slažu, a ujedno i priznaje da je samački i starački život udvoje lakši.

"Dobro se slažemo, teško je biti sam. Pomažemo jedno drugom koliko god možemo“, priča Gospova. Stidljivo su se slikali, a njihovi prijatelji iz Dnevnog centra su nam rekli da se ne odvajaju jedno od drugog.

Usamljenički život lakši uz druženje s penzionerima

Samački život nakon smrti supruga i sina teško je podnosila Prijedorčanka Zorka Kecman, koja navodi da u Dnevnom centru izrađuju ručne radove, idu na izlete, pomažu slabijima od sebe.

"U penziji sam već 26 godina, ali samoća mi nije prijala. Lijepo mi je svaki dan među ovim ljudima, trudimo se da jedni drugima na bilo koji način olakšamo i uljepšamo dan", kaže Zorka. Njena prijateljica Radojka Krnetić takođe je iz Prijedora, a svaki dan dolazi u Dnevni centar na druženje.

"Dolazim ovdje zato što sam usamljena, našla sam ovdje lijepo ljudsko utočište i brzo nam prođe vrijeme. Zapjevamo često i zbilja nam je lijepo. Popijemo kafu, ili čaj, a u Domu su svi gostoprimljivi i ljubazni, tako da zbilja uživamo", ističe Radojka.

Stana Dobrijević sa punih 90 godina postala je korisnica Doma penzionera. Nije imala djece, pa je, kako kaže, Dom bio najbolji izbor. Iako je u poznim godinama, tvrdi da joj je lijepo, premda je, kako kaže, mladost najljepša i često joj kroz glavu prolaze slike iz mladih dana.

Crtaju, plešu, pjevaju i idu na izlete

Sabina Tenić, rukovodilac Odjeljenja socijalne zaštite i njege korisnika, kaže za AA da se u Dnevnom centru svakodnevno okupljaju korisnici Doma i penzioneri iz Prijedora, koji dolaze na dnevno druženje.

"Korisnici imaju razne radionice, edukativna predavanja, likovne radionice, slušanje muzike, ples. Idemo na izlete pet puta godišnje, što oni najviše i vole. Uglavnom su to izletišta u okolini Prijedora, svi su zadovoljni i sretni, jer svoju usamljenost prevazilaze na taj način. Sklapaju se brojna prijateljstva, imali smo i korisnika koji su sklopili brakove, zaljubljuju se i u trećem dobu, što je lijepo i za vidjeti", navodi Tenićeva.

Direktor ove ustanove, Zoran Becner, podsjeća da je ustanova otvorena 2000. godine, a trenutno ima 187 korisnika, s tim da u okviru ustanove postoji i odvojeno Gerijatrijsko odjeljenje.

"Osobe imaju kompletnu brigu i njegu te društvene aktivnosti. Pružaju se i usluge pomoći njege u kući, a zasad ima šest korisnika, što je povoljnija varijanta od smještaja u Domu za starije osobe", ističe Becner.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije