U Bugojnu održana promocija knjige "Diskurs o bosanstvu" prof. Senadina Lavića

2
Radiosarajevo.ba
U Bugojnu održana promocija knjige "Diskurs o bosanstvu" prof. Senadina Lavića
Foto: Privatni album / U Bugojnu održana promocija knjige "Diskurs o bosanstvu" prof. Senadina Lavića

U okviru manifestacije "Dani općine Bugojno" u Kristalnoj sali Općine Bugojno, održana je promocija knjige Diskurs o bosanstvu autora prof. dr. Senadina Lavića.

O knjizi profesora Lavića govoriti su doc. dr. Tomislav Tadić sa sarajevskog Filozofskog fakulteta, prof. dr. Zarije Seizović sa Fakulteta političkih nauka, Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99, te autor.

Moderator promocije djela bio je prof. dr. sc. Ahmed Kico.

Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"

Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"

Knjiga profesora Lavića govori o tome šta je bosanstvo u političkom smislu, te kako unazad 150 godina Bosna i Hercegovina trpi neprestane hegemonijske koncepcije koje dolaze izvan Bosne, a prisutne su i danas. U svemu tome dr. Lavić smatra da narodi koji žive na ovim prostorima polako zaboravljaju na svoj iskonski, bosanski identitet.

Moguće ga je vratiti, rekao je sinoć ovaj univerzitetski profesor, trebat će vrijeme, ali to ustvari mora postati imperativ, a time će se ujedno i sveprisutno politikanstvo dovoljno oslabiti da bi bosanstvo zaživjelo u pravom smislu te riječi…

U petak u Bugojnu promocija knjige i tribina "Diskurs o bosanstvu" prof. dr. Senadina Lavića

U petak u Bugojnu promocija knjige i tribina "Diskurs o bosanstvu" prof. dr. Senadina Lavića

U fokusu djela Diskurs o bosanstvu je građanin, izvor građanskog društva u ovoj državi. To je ustvari bosanski identitet koji se odnosi na sve ljude u Bosni i Hercegovini. To su građani ove države i oni su najviša vrijednost života i ključna politička činjenica ove zemlje.

Sloboda pojedinačnog čovjeka je naša najviša vrijednost, a ne etničke jedinice ili naroda kao političke jedinice – rečeno je između ostalog tokom sinoćnje promocije naučno-istraživačkog djela Diskurs o bosanstvu autora i univerzitetskog profesora Senadina Lavića, piše Bug.

“Riječ 'diskurs' znači rasprava, razgovor, promišljanje ili razgovaranje o onome šta je bosanstvo. U povijesnom toku, zadnjih 100 do 150 godina bosanstvo je na jedan poseban način potisnut iz našeg svakodnevlja iz našeg mišljenja i djelovanja. To znači iz naše kulture iz našeg političkog identiteta i na njegovo mjesto je postavljeno nešto drugo. Umjesto da kao građani Bosne i Hercegovine na sve načine zastupamo bosanski identitet mi se bavimo nečim izvanbosanskim što nas na neki način uslovljava i danas određuje.

Šta znači političko bosanstvo, to znači da mi koji živimo u Bosni i Hercegovini smatramo taj koncept, tu ideju inkluzivnom i podrazumijevamo da svako ko živi u Bosni i Hercegovini jeste bosanac, ima svoju bosansku svijest, ali mora se raditi na tome da ta svijest shvati kao politička,
državljanska, a ne da bude na razini etničko religijske grupe. Ako govorimo o naciji onda mislimo na sve građane Bosne i Hercegovine, ne samo na jednu etničku grupu".

Promociju su svojim nastupom uveličali članovi muzičke radionice ROCK COOL TOUR.

U Bugojnu održana promocija knjige
Foto: Privatni album: U Bugojnu održana promocija knjige "Diskurs o bosanstvu" prof. Senadina Lavića

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije