BLess Waste / U Banjoj Luci krenuo eksperimentalni projekt sortiranja otpada

17. 06. 2021. u 16:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 6

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Matt Field, posjetio je danas Centar za životu sredinu u Banjoj Luci, gdje je najavljen početak novog zajedničkog projekta.

Projekat „BLess Waste“ ima za cilj podići svijest o problemu otpada u životnoj sredini, ali i potaknuti građane na usvajanje navika kojima bi smanjili stvaranje otpada u svojim domaćinstvima.

Riječ je o pilot projektu koji će se provoditi u jednom naselju u Banjoj Luci gdje će biti organizovano selektivno prikupljanje otpada, kao i kompostiranje biootpada iz domaćinstava. Centar za životnu sredinu će organizovati aktivnosti sa građanima i preduzećima u tom naselju u cilju podizanja svijesti o upravljanju otpadom te kako da u svakodnevnom radu smanje nastanak otpada i kako da ga pravilno odvajaju.

Matt Field prisustvovao sastanku - undefined

Foto: CZZS: Matt Field prisustvovao sastanku

Rezultati projekta, analiza, prijedlozi i preporuke biće upućeni Gradskoj upravi Grada Banja Luke i lokalnom komunalnom preduzeću kao prijedlog rješenja za unapređenje sistema upravljanja otpadom u gradu Banja Lu, koji bi bio primjenjiv i u drugim banjalučkim naseljima.

Za Ujedinjeno Kraljevstvo briga o okolišu i borba protiv klimatskih promjena su ključni prioritet.

Ujedinjeno Kraljevstvo, u partnerstvu sa Italijom, će u novembru biti domaćin Konferencije zemalja članica UN-a o klimatskim promjenama (COP26) – jednom od najvažnijih momenata vezanih za klimatske promjene od istorijskog sporazuma u Parizu koji je potpisan 2015. godine, a okupljene članice će tražiti rješenja za ubrzano ambicioznije djelovanje ka postizanju ciljeva Pariškog sporazuma i Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama.

"Obnova nakon pandemije Covid-19 treba da ide u pravcu zelenije i prosperitetnije budućnosti, za šta je potrebna saradnja vlasti, civilnog društva i poslovnog sektora na svim nivoima vlasti, jer samo tako se svi zajedno možemo boriti sa ovim problemom. Zato nam je izuzetno drago što možemo da podržimo ovaj projekat u Banja Luci koji spaja civilno društvo i javnu upravu u ostvarenju cilja zaštite okoline", navodi se u saopštenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA